#Duurzaam Bouwen

50 miljoen voor emissieloos bouwen

Prefab hsb-element. (Foto: Paul Diersen)

Het Rijk stelt 50 miljoen euro beschikbaar om de uitstoot van bouwactiviteiten te beperken. Het geldt wordt gebruikt om een kennis- en innovatieprogramma in te richten dat schone en emissieloze bouwconcepten en bouwlogistiek moet gaan ontwikkelen.

‘Alleen duurzaam bouwen’

Het programma is onderdeel van de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen. Ambitie van deze routekaart is om in 2030 60% stikstofreductie te hebben, 75% gezondheidswinst en 0,4 mton CO2-reductie, dit alles in de bouw. Minister Ollongren (BZK): “Samen met de bouw staan we voor grote opgaven. Zo moeten er veel huizen worden gebouwd. Dit kan echter alleen als dit ook op een duurzame manier gebeurt. Met dit programma ondersteunen we innovatieve ontwikkelingen zoals prefab bouw en digitalisering en zetten we een stap richting emissieloze bouw.”

Lichter, duurzamer en prefab

Het kennis- en innovatieprogramma richt zich onder andere op het ontwerpen en toepassen van lichtere en duurzame bouwmaterialen en op prefab woningen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van emissievrije bouwplaatsen met aandacht voor bouwhubs, inzet van emissievrije werktuigen en digitalisering. Dit laatste wordt verder ondersteund door een subsidie ter ontwikkeling van het Digitaal stelsel gebouwde omgeving (DGSO). Om de ontwikkelde kennis en innovaties in de praktijk te demonstreren worden ‘living labs’ ingericht.

TNO, digiGO en de Topsector Logistiek houden toezicht op de uitvoering van het programma. Binnen de projecten wordt nauw samengewerkt met landelijke, regionale en lokale overheden en partners uit de bouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.