#Duurzaam Bouwen

9 tips voor NOM-renovatie flats

Wat zijn de aandachtspunten bij een NOM-renovatie van flats? Johannes Klimstra, teamleider en projectmanager bij KAW Architecten, deelt in een blog 9 tips en valkuilen naar aanleiding van zijn ervaringen met renoveren van inmiddels bijna 1000 appartementen tot nul op de meter.

Er zijn nog niet veel naoorlogse flats NOM gerenoveerd in Nederland sinds de introductie in 2015. In die eerste drie jaar zijn er wel flink wat blunders gemaakt. Waarom gaat het ene project nou wel goed en het andere niet? Klimstra ontleedde de projecten en deelt zijn tips en valkuilen met aannemers, architecten en corporaties.

Zijn eerste tip: naoorlogse flats lijken allemaal op elkaar, maar geen 2 zijn hetzelfde. Flats uit de jaren 50 en 60 zien er van buiten vaak hetzelfde uit als hun broertjes uit de 70er jaren, maar onder de schil is er in 20 jaar veel veranderd. “Je kunt bijvoorbeeld niet zien of de galerijen en balkons los staan van het casco. En dat bepaalt of de koudebruggen opgelost kunnen worden met een nieuwe isolatieschil, of dat je moet breken en opnieuw moet stutten.”

Prefab bouwen: productie is leidend

Tip twee: zet het productieproces bij NOM renovatie voorop. “Om overlast te beperken moet je snel bouwen. Prefabricage is daarvoor een must.”
Daarbij is het productieproces leidend. “Je ontwerpt vanuit de mogelijkheden bij de fabrikant. Dat vraagt dus om een hele andere kijk op zaken dan een bouwer of een architect gewend zijn. Ga daarom vooral vroegtijdig de samenwerking aan met producenten van bijvoorbeeld gevelbekleding, kozijnen en zonwering om de mogelijkheden én de beperkingen te verkennen. Want het begint met de kennis over welke materialen en productiemethoden wel of niet geschikt zijn voor prefabricage.”

Aandacht voor koelen

Een andere tip gaat over koelen, een onderwerp waarvoor ook al in eerdere onderzoeken aandacht is gevraagd naar aanleiding van klachten van bewoners over te hoge temperaturen in de zomer. “Bij energiebesparing denk je vaak aan energieverbruik voor warmte beperken, maar daarin schuilt ook de valkuil. NOM-woningen warmen ‘s zomers veel sneller op, en beheersing is dus echt een vereiste. Houd daarom rekening met zonwering. Bij de eerste NOM-woningen regende het ’s zomers klachten van bewoners over de hitte in huis.”

Lees het volledige stuk met alle 9 tips op de website van KAW Architecten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.