#Duurzaam Bouwen

Lancering demontabel circulair aluminium gevelsysteem: CISKIN

Van links naar rechts: Perry Hermans (Wicona), Raimond Stassen (Wicona), Bram Kötter (Alkondor), Tom Kötter (Alkondor), Jan Bergman (Alkondor), Anco Bakker (De Groot & Visser) en Anita de Groot (De Groot & Visser).

Gevelbouwers- en ontwikkelaars Alkondor Hengelo en De Groot & Visser en systeemontwikkelaar annex toeleverancier WICONA hebben onlangs een losmaakbaar en circulair aluminium gevelsysteem CISKIN gelanceerd. Dit Circulair Skin-systeem is demontabel samengesteld, modulair ontworpen met herbruikbaar materiaal dat 100% recyclebaar is. De gevel wordt voor het eerst in Nederland toegepast.  De eerste projecten zijn in de voorbereidingsfase.

De ontwikkelaars willen bij de vastgoedtransformatie van het Bajeskwartier, AM Real Estate en Cairn Real Estate, met circulaire en losmaakbare materialen samenstellen, waaronder het buitengevelsysteem. Beide vastgoedpartijen kwamen uiteindelijk uit bij Alkondor Hengelo, WICONA en De Groot & Visser. “We hadden destijds nog geen concreet uitgewerkt product, maar we liepen al langer met de ambitie rond om een demontabel, circulair aluminium gevelsysteem op de markt te brengen”, zegt specialist circulaire gevels Martijn Veerman van Alkondor Hengelo.

Referentiebeeld van CISKIN gevel (foto DOOR Architecten)

De Groot & Visser had bij enkele projecten enige ervaring met hergebruik van materiaal (glasvullingen), maar nog nooit met hergebruikt aluminium voor de profielen en stijlen. Daarom zochten beide gevelbouwers toenadering tot WICONA die aluminium oogst uit onder meer slooppanden en dit materiaal extrudeert tot profielen en stijlen voor gevelsystemen, zoals vliesgevels of raamprofiel gevels.

Geschroefd en modulair

CISKIN is een combinatie van beide gevelsystemen dat zowel aan de buitenkant met een deklijst en klemmen en aan de binnenzijde met een glaslat kan worden dichtgezet. “De gevelbouwer kan de gevel tussen de vloeren of voor de vloeren langs monteren. Alle elementen -de profielen, dorpels, stijlen, folies en glaslat of deklijst- zijn geschroefd of gebout en dus volledig losmaakbaar. De vakindeling is in basis geënt op de modulaire maat van 300 mm of een veelvoud daarvan.

De leveranciers gebruiken een 6060 CIRCAL legering van het hergebruikte aluminium. Dat wil zeggen dat die kwaliteit voldoet aan de vereiste sterkte en mate van doorbuiging. “Het materiaal degradeert niet, ook niet na 50 jaar”, vertelt Anco Bakker, directeur techniek bij De Groot & Visser.

Volgens Veerman en Bakker is het innovatieve gevelsysteem ontwikkeld in samenwerking met diverse gerenommeerde architectenbureaus, bouwconcern BAM en diverse vastgoedontwikkelaars. “We hebben inmiddels diverse aanvragen van een gemeente en een vastgoedbelegger. Onze grootste markt is de woningbouw.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.