#Duurzaam Bouwen

Aannemer renoveert volgens BREEAM ‘very good’

Van der Heijden bouw en ontwikkeling heeft het BREEAM-predicaat ‘very good’ gekregen voor de renovatie van haar eigen kantoor, bedrijfshallen en buitenterrein. De aannemer heeft met deze verbouwing van het pand uit 1978 naar eigen zeggen een primeur: niet eerder werd in Nederland een ‘very good’ voor renovatie uitgereikt.

“We willen hiermee een voorbeeld stellen”, zegt mede-eigenaar Herbert van der Heijden over de BREEAM-certificatie. “Voor nieuwbouw gebeurt het vaker, maar het kan dus ook bij renovatie. Het past perfect in onze ambitie om tot een duurzame aannemer uit te groeien.”

Energiebesparing

Wat heeft de in 2012 uitgevoerde renovatie opgeleverd? De CO2-emissie is met 56% gedaald, het waterverbruik is gehalveerd en de energiebesparing is 43%. Daarmee komt de energiebehoefte uit op 110 kW/m2; ruim de helft lager dan de voorgeschreven norm door de Rijksoverheid. De helft van de energie wordt bovendien opgewekt door 420 m2 aan pv-panelen. Het pand valt in Energielabel A++. Van der Heijden schat dat de terugverdientijd van de duurzame maatregelen een jaar of 8 bedraagt.

‘Showroom voor klanten’

Volgens Herbert van der Heijden is het kantoorpand nu een showroom voor klanten geworden. “We kunnen niet alleen onze ervaringen delen, maar ook daadwerkelijk laten zien wat er allemaal bij duurzame revitalisering komt kijken. Van financiering en ontwerp tot aan realisatie en onderhoud.”

Video

Bekijk hier een filmpje van vorig jaar waarin onder meer het pand van Van der Heijden wordt belicht:

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.