#Duurzaam Bouwen

Aardgasloze woning voor Nederlanders nog te duur

Afscheid nemen van het aardgas is een prima idee. Animo om hiervoor te betalen, is er echter weinig. Vier op de tien Nederlanders vindt de aanpassingen naar een aardgasloze woning te duur. 1000 consumenten werden hierover bevraagd door energievergelijker Easyswitch.

Slechts 10 procent van de ondervraagde Nederlanders is bereid de overstap van aardgas naar een alternatieve energiebron uit eigen zak te betalen. Het overgrote deel (40 procent) wil dit niet betalen. 30 procent vindt dat de overheid alle kosten zou moeten dragen. Een vijfde wil de kosten wel delen met de overheid.

Weerstand

In het zuiden van ons land is de weerstand het grootst om het eigen huis aardgasloos te maken. Ruim een op de drie bewoners uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vindt dat de overheid dit moet bekostigen. Met een minimaal verschil volgt het noorden. Ondanks de negatieve effecten van de gasboringen in Groningen, willen bewoners van deze regio niet zelf zorgen voor een aardgasloze woning. Meer dan de helft is niet bereid om voor de kosten op te draaien.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Verduurzaming

Hoewel niet veel Nederlanders de drang hebben om grote veranderingen aan te brengen thuis, wil dit niet zeggen dat er helemaal niets aan verduurzaming wordt gedaan. Een kwart van de ondervraagden heeft zijn of haar huis al verduurzaamd. Daarnaast is 43 procent er mee bezig of dit van plan. De meest voorkomende maatregelen om het huis te verduurzamen zijn het aanpakken van de isolatie, het plaatsen van HR++ glas en het installeren van zonnepanelen.

Opvallend is dat de regio’s die aangeven dat zij niet zelf willen opdraaien voor het aardgasloos maken van de eigen woning, wel al bezig zijn met het verduurzamen van hun huis. Het noorden van Nederland loopt hierin voorop met bijna 49 procent, al scoren het oosten en zuiden bijna even goed.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.