#Duurzaam Bouwen

Ballast Nedam gaat strohuizen bouwen

Prefab stropaneel van Strotec. (Foto: Peter Roek)

Ballast Nedam Development gaat klimaatpositieve rijwoningen van stro ontwikkelen. Dat is de uitkomst van een zoektocht naar een schaalbare klimaatpositieve rijwoning.

Winnend ontwerp

Eind vorig jaar deed de ontwikkelaar een oproep om ideeën voor ‘natuurhuizen’ aan te dragen. Hieruit kwam de combinatie van Strotec, architecten|en|en samen met Bouwbedrijf Van Herpen als winnaar uit de bus. De woningen van deze winnende combinatie bestaan uit een wandsysteem met exact op maat gemaakte HSB-stro-elementen. De modules zijn tot vijf lagen dragend en hebben een goede Rc-waarde.

Groene gevel en energiepositief

Met het Natuurhuis wil Ballast Nedam Development een klimaatpositieve woning bereikbaar maken voor een groter publiek. De prefab stropanelen maken bouwen op grote schaal mogelijk. De woning is voor meer dan 95% biobased en slaat daarmee 90 ton CO2 op. Het Natuurhuis is daarbij energiepositief, natuurinclusief en klimaatadaptief. De gevel is voor een groot deel met groen bedekt. Dat is prettig tegen hittestress en als buffer voor de waterhuishouding. Het eerste pilotproject zal plaatsvinden in het Noord-Brabantse Heeze. Naar verwachting start medio 2023 de bouw van het eerste Natuurhuis.

Ruim 70 inzendingen

De jury van de Natuurhuis prijsvraag, bestaande uit Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development), Helga van Leur (Ambassadeur Klimaat, Duurzaamheid en Gedrag), Jan Willem van de Groep (Kwartiermaker Biobased Bouwen) en Rosa Bos (Projectontwikkelaar Ballast Nedam Development), heeft Strotec (in combinatie met architecten|en|en en Bouwbedrijf Van Herpen) verkozen. De overige drie finalisten waren Studio RAP met ECO+BOUW, ORGA architect met bouwbedrijf Van Dillen en Tala. Er waren meer dan 70 inschrijvingen. Deze zijn door de jury beoordeeld op Gezond en gelukkig wonen, Materiaalgebonden milieu-impact, Energieprestatie, Natuurinclusiviteit en biodiversiteit en Betaalbaarheid en schaalbaarheid.

Projecten met prefab stropanelen

Strotec heeft in Nederland onder meer prefab stropanelen geleverd voor 25 woningen in de nieuwbouwwijk Westwaard in Kaatsheuvel. Ook zijn de wanden van een sporthal in Tegelen ermee gebouwd. Daarnaast vrijstaande woningen. 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.