#Duurzaam Bouwen

BAM en BlueCity delen opgedane kennis circulair bouwen

BAM en BlueCity delen tijdens de Week van de Circulaire Economie hun opgedane kennis over circulair bouwen in een serie interviews. Door te spreken met mensen in de hele keten, van opdrachtgever en directeur tot projectmanager, leverancier en timmerman, worden ook de rauwe randjes eerlijk in beeld gebracht.

Voormalig zwembad

BAM Bouw en Techniek en BlueCity bundelen hun krachten om circulariteit in de bouw te verwezenlijken. BlueCity, voormalig subtropisch zwembad dat wordt herontwikkeld tot circulaire voorbeeldstad, dient als proeftuin. Hier realiseerde BAM Bouw en Techniek het Lab en de FoodHub grotendeels met hergebruikte materialen – een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de hoge eisen gesteld aan dit soort ruimtes. Het resultaat: een CO2-besparing van 112.000 kg, ofwel: 652 keer met een personenauto van Rotterdam naar Parijs rijden of 1 ½ keer naar de maan. 

Economisch interessant

Belangrijker nog: de samenwerking zorgt voor verandering in de markt én de keten; er ontstonden nieuwe verdienmodellen. Zo verruimde Pontmeyer het aanbod hoogwaardig herbruikbaar bouwmateriaal en besloot Kingspan de gebruikte koelwanden in de FoodHub ‘as a service’ aan te bieden. Die economische haalbaarheid zorgt ervoor dat circulair bouwen kan vliegen op grotere schaal.

Kennisdeling

De opgedane ervaringen worden breed gedeeld middels CIRCO Track, een driedaagse workshop waarin partners uit de bouwketen een circulaire propositie voor hun bedrijf ontwikkelen. De ambitie: een toekomstbestendige bouwplaats zonder afval, zonder uitstoot en 100% fossielvrij. Met name op het gebied van bronscheiding, tegengaan van snijverlies en anders omgaan met verpakkingsmaterialen is verbetering nodig en mogelijk.

Openheid van zaken

In de Week van de Circulaire Economie 2021 lanceert BlueCity i.s.m. BAM een serie interviews die inzicht geven in de praktijk van circulair bouwen. Door te spreken met mensen in de hele keten, van opdrachtgever en directeur tot projectmanager, leverancier en timmerman, worden ook de rauwe randjes eerlijk in beeld gebracht. “We wisten: dit wordt niet makkelijk – en uiteindelijk werd het nóg moeilijker dan gedacht. Dat maakt ons des te trotser op het eindresultaat.” aldus Jeroen Zandboer, manager Duurzaamheid, BAM Bouw en Techniek. 

De interviews:

  • interview Jeroen Zandboer (manager Duurzaamheid BAM Bouw en Techniek) en Yvette Govaart (directeur Vastgoed BlueCity) (2 februari 2021)
  • interview Gerwin van Rossem (Business Development Manager Kingspan) en Peter van den Berg (mede-directeur Hans van der Meijs bv) (februari 2021)
  • interview Hans van Hoven (manager beheer en onderhoud BAM Bouw en Techniek) (februari 2021)
  • interview Corné Koks (timmerman BAM Bouw en Techniek) (februari 2021)

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.