#Duurzaam Bouwen

BAM plaatst thuisbatterijen bij NOM-project

BAM Wonen is een proefproject gestart met de installatie van vijf thuisbatterijen in Nul-op-de-Meter (NOM)-woningen in Heerhugowaard. De jaren 70-wijk waar de woningen van Woonwaard staan, is eerder door BAM gerenoveerd naar Nul-op-de-Meter.

In november vorig jaar ontvingen de bewoners in Heerhugowaard een oproep om deel te nemen aan een pilot voor de thuisbatterij. Vijftien bewoners gaven aan deel te willen nemen, waarvan vijf zijn uitgekozen.

Bij de keuze is gekeken naar een zo goed mogelijke afspiegeling van het type huishoudens in de wijk, waardoor het eventuele verschil in energiegebruik goed in kaart kan worden gebracht. Naast de data die wordt gemeten, is er ook aandacht voor de ervaringen van de bewoners. Hoe bevalt het, waar lopen ze tegen aan en welke vragen zijn er? Het proefproject heeft een looptijd van twee jaar en de eerste resultaten worden over om en nabij een half jaar verwacht.

Energie slimmer gebruiken

Bij een aardgasloze wijk met energieneutrale huizen zoals NOM-woningen is sprake van pieken en dalen in de stroom van elektriciteit. In de winter is de vraag naar stroom groot terwijl in de zomer juist een overschot aan energie wordt opgewekt. De overtollige energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het net. Het grootschalig opwekken van energie zorgt voor extra belasting op het energienetwerk. Met de thuisbatterij ondervangt BAM dit probleem gedeeltelijk. De opslag resulteert in een lagere belasting van het energienetwerk, wat het voor de netbeheerder eventueel mogelijk maakt kostbare investeringen, ten behoeve van de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk, te minimaliseren.

De ontwikkeling van deze batterij is het resultaat van het REnnovates programma. REnnovates is een onderzoek- en innovatieproject dat is geïnitieerd door BAM en negen Europese consortiumpartners. In dat kader ontwikkelen BAM en met zijn partners concepten die verder gaan dan het renoveren van individuele woningen en bijdragen aan de slimme wijk. Lees meer op www.rennovates.com

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.