#Duurzaam Bouwen

‘Beetje gas soms de duurzaamste oplossing’

Een beetje gas is soms de duurzaamste oplossing. Die stelling wordt verdedigd tijdens het webinar ‘Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties’ op 30 maart.

Bij alle berichtgeving over gasloze wijken en nul-op-de-meterwoningen zou je bijna vergeten dat veel nieuwbouwwoningen niét volgens de passiefhuisnormen gebouwd worden. Ook BENG-woningen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), zijn in veel gevallen niet zomaar met een warmtepomp comfortabel te bewonen. Een béétje gas is soms de duurzaamste oplossing.

Hybride oplossing

Het is een van de verrassende stellingen die verdedigd zullen worden tijdens het webinar. Vooral Matthijs Westerhof, technisch projectadviseur bij Vaillant, is een voorstander van een hybride oplossing. Daarbij wordt in de verwarming van de woning voorzien door een bescheiden warmtepomp, en springt een kleine gasketel bij voor de warmwatervoorziening, zoals voor douchen en afwassen. Gas is namelijk, volgens Westerhof, de meest efficiënte brandstof voor het snel verhitten van water. Zijn redenering is niet per se in het commerciële straatje van Vaillant, want een warmtepomp die ook voor het warme water moet zorgen is groter en duurder en bovendien zijn er dan ook buffervaten en andere voorzieningen nodig (apparaten die Vaillant allemaal levert).

Ontwerp en oriëntatie

Marco Nekeman, van het Beilense adviesbureau Invent, kan wel een eind meegaan in die redenering. Zijn bureau vormt de schakel tussen ontwerpers en architecten enerzijds en de aannemers en installateurs aan de andere kant. Door het gekozen ontwerp, of alleen al door de oriëntatie van de woning op de zon kan een hoog-geïsoleerde woning tóch nog een behoorlijke warmtebehoefte hebben, en het punt van het warme water blijft een vraagstuk. Een warmtepomp kan immers niet snel voor heet water zorgen, daar zijn voorzieningen zoals buffervaten voor nodig.

Ventilatie

Jerome Corba, adviseur binnenklimaat bij de Zehnder Group, completeert het verhaal: een BENG-woning (BENG wordt in 2020 de norm voor nieuwbouw) kan niet zonder een vorm van mechanische ventilatie met een warmte-terugwin-functie. Het ontwerpen van een energieneutrale installatie in nieuwbouw moet dus van meet af aan rekening houden met die ventilatie. Een goede ventilatie draagt bij aan het comfort en de gezondheid van de bewoners. Door al bij het ontwerp rekening te houden met de plaatsing van inblaas- en afzuigingsunits kan er op dat gebied veel verbeterd worden. In de uitvoeringsfase worden nog wel eens vermijdbare fouten gemaakt. Corba wijst op enkele veelvoorkomende.

Het webinar op 30 maart, van 12.30 tot 13.30 uur, is gratis te bekijken voor iedereen. Het richt zich vooral op architecten, ontwerpers, aannemers en installateurs. Aanmelden voor het webinar kan via www.bouwwebinar.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.