#Duurzaam Bouwen

BENG-eisen minder ambitieus dan voorgenomen

Woningen in Renkum die al aan de voorgenomen BENG-eisen voldoen in aanbouw. Een project van Vivare en OptimumPlus, opgeleverd in 2016. (Foto: Optimum Plus)

De eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) zijn een stuk minder ambitieus dan voorgenomen. Zo is BENG-1, de eis die gaat over de kwaliteit van de gebouwschil, bepaald op 70 kWh/m2.jr. Dat is veel minder streng dan de voorlopige eis van 25 kWh/m2.jr die tot nu toe werd aangehouden. De meeste woningen met isolatie op niveau Bouwbesluit en een warmtepomp voldoen daardoor aan de BENG-eisen van 2020.

Op het Congres EPG 2.0 afgelopen dinsdag werden de nieuwe concept BENG-eisen en BENG-bepalingsmethode NTA 8800 gepresenteerd.

Energiebehoefte
kWh/m2.jr
(BENG 1)
Primair fossiel energiegebruik
kWh/m2.jr
(BENG 2)
Aandeel hernieuwbare energie %
(BENG 3)
Grondgebonden woningen 70 30 50
Woongebouwen 70 50 40

De voorgenomen BENG-eisen – gepresenteerd in 2015 – waren een stuk strenger:

Nationale Schildersvakprijs 2020
Energiebehoefte
kWh/m2.jr
(BENG 1)
Primair fossiel energiegebruik
kWh/m2.jr
(BENG 2)
Aandeel hernieuwbare energie %
(BENG 3)
Woningen en woongebouwen 25 25 50

Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs en voorzitter van de Projectgroep NTA 8800) erkent: “De eisen zijn wat soepeler dan voorheen.” Maar tegelijk zegt hij dat een vergelijk niet zomaar opgaat.

Drie hoofdredenen zijn er voor de aanpassingen:

  • De prijzen in de bouw zijn nu een stuk hoger dan in 2015, toen de eerste concept BENG-eisen gepubliceerd werden. Die prijsstijgingen zijn meegenomen in de recente kostenoptimaliteitstoets, die op zijn beurt weer consequenties heeft voor de BENG-eisen (het idee: BENG mag niet exorbitant duur worden).
  • Recent is ook de NTA 8800 gereed gekomen, waarmee straks de energieprestatie gemeten wordt. Aanpassingen in die methode hebben ook gevolgen voor de BENG-eisen.
  • En ten slotte is er geschoven tussen de BENG-eisen. Zo is kort geleden besloten om ventilatiesystemen niet meer mee te laten tellen in de gebouwschil (BENG-eis 1), maar dit gedeeltelijk over te hevelen naar BENG-eis 2.

Dat de eisen wat zouden worden afgezwakt, is – en dat geldt met name voor BENG-eis 1 – geen verrassing. Uit praktijkstudies bleek al dat die eerste BENG-eis een lastig te nemen horde zou worden. Niet zozeer voor grondgebonden rijtjeswoningen, maar wel voor bijvoorbeeld vrijstaande woningen en appartementen. Daarom werd er al gepleit om de eerste eis te versoepelen naar 30 tot 35 kWh/m2.jr.

Elektrisch verwarmen

De grote winnaars van de nieuw gepresenteerde eisen lijken elektrische verwarmingstechnieken met een COP van 1, zoals infraroodpanelen, elektrische vloerverwarming en naverwarmers in ventilatiekanalen. Stroom uit het net wordt straks beter gewaardeerd in BENG-eis 2. Ofwel, stroom morsen wordt minder bestraft.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.