#Duurzaam Bouwen

BENG prima te realiseren met baksteengevels

????????????????????????????????????

Bijna energieneutrale appartementengebouwen (BENG) zijn prima te realiseren met baksteengevels. Zowel ’traditioneel’ halfsteensmetselwerk als zelfdragende buitenspouwbladen in steensmetselwerk zijn zeer geschikt.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van KNB is uitgevoerd. KNB-voorzitter Dick Tommel overhandigde op Building Holland de onderzoeksresultaten aan Claudia Bouwens, programmaleider binnen het Lente-akkoord. Gebruik van steensmetselwerk is nieuw voor deze toepassing. Toch biedt het een interessant perspectief voor duurzame middelhoogbouw. Dat komt onder meer doordat geveldragers en stalen lateien bij deze bouwwijze niet nodig zijn.

Nieuwe oplossing

KNB liet het onderzoek doen omdat nieuwe regelgeving bepaalt dat alle nieuwbouwwoningen vanaf 1 januari 2021 bijna energieneutraal moeten zijn. Dit plaatst de hele bouwkolom voor uitdagingen, zeker bij gestapelde woningen. Een van de eisen voor BENG is dat de energievraag voor verwarmen en koelen sterk wordt beperkt. Daarvoor moeten de luchtdichting en de isolatiewaarde van de thermische schil van hoog niveau zijn. Er zijn tal van oplossingen om dit met een baksteen buitenblad te realiseren. Algemeen bekend zijn gevelsamenstellingen met een buitenschil van halfsteens baksteenmetselwerk. De toepassing van zelfdragende buitenspouwbladen in steensmetselwerk breidt de mogelijkheden nu verder uit.

Voor- en nadelen

Uit het onderzoek blijkt dat een BENG appartementengebouw uitgevoerd met zelfdragende buitenspouwbladen (in het onderzoek Brick-BENG genoemd) koudebruggen voorkomt en voor een sterke reductie van het aantal onderbrekingen in het isolatiepakket zorgt. Daardoor is het gebouw optimaal te isoleren. Verder blijkt uit het onderzoek dat faalkosten afnemen, dat de gebouweigenaar kan rekenen op een gebouw met een uitzonderlijk lange levensduur en dat een goede milieuprestatie ontstaat. Horizontale dilataties zijn niet meer nodig en het aantal verticale dilataties wordt gereduceerd. Ten slotte geeft het gebruik van steensmetselwerk de architect meer vormgevingsmogelijkheden.

Nadeel is dat van investeringskosten ten opzichte van een BENG met halfsteensmetselwerk met circa 5% stijgen, zo blijkt in het doorgerekende project.

Technische data

In het onderzoek werd aan de BENG-eisen voldaan door toepassing van individuele warmtepompen met warmte-koude opslag (WKO), ventilatie met warmteterugwinning, drievoudig isolatieglas, zonwering op Zuidwest en de Zuidoost gevels en 35 m2 PV-cellen. De gehanteerde isolatiewaarde van de gevels is Rc = 6,0 kW/m2. Een hogere isolatiewaarde had nauwelijks invloed op de resultaten van de BENG-indicatoren.

Meervoudig onderzoeksteam

Het onderzoeksteam dat de studie uitvoerde bestond uit architectenbureau Office Winhov, Metselwerk Adviesbureau Vekemans, Heijmans Bouw, DGMR adviseurs en KNB. Als basis voor het onderzoek diende bouwproject Willemspoort te Den Bosch. Dit gebouw, met zes verdiepingen en 25 appartementen, is omgezet in enkele varianten. Het onderzoek omvatte uitwerkingen en berekeningen van de gebouwvarianten om te voldoen aan de voorgenomen BENG-eisen. Daarbij is gekeken naar bouwtechniek, constructieve aspecten, uitvoeringsaspecten en architectuur. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de verschillen in energieprestaties en bouwfysische aspecten, milieuprestaties, bouwkosten en het risico op faalkosten.

Download hier de brochure BENG met zelfdragende buitenspouwbladen in metselwerk.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.