#Duurzaam Bouwen

BENG-proof hellend dak thema webinar

Om te voldoen aan de komende BENG-eisen moet niet alleen als basis het juiste dakelement worden gekozen. Ook moet worden gekeken naar de detailleringen en mogelijke luchtlekken en koudebruggen.

Het hellende dak is een aanzienlijk onderdeel van de thermische schil van een gebouw. Door de komende BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) moet het energieverbruik per vierkante meter verder worden beperkt. Met deze opvolger van de EPC wordt de thermische prestatie van de schil dus fors belangrijker. En daarmee ook de aandacht voor de keuze van de dakelementen en de detailleringen van aansluitingen en doorbrekingen, zoals dakramen en dakdoorvoeren. Daarnaast komen er steeds meer installaties op het dak die ook invloed hebben op de bouwkundige keuzes en detailleringen.

Hoe een hellend dak BENG-proof kan worden uitgevoerd, komt uitgebreid aan de orde in een webinar van Eisma Bouwmedia en Kingspan Unidek op dinsdag 14 november.

Luchtdicht bouwen

In dit webinar legt Gerrit Jan Kuiper van Kingspan Unidek de eisen voor BENG uit en laat hij zien welke rol het hellende dak daarin speelt. Aan de orde komen onder meer het belang van luchtdicht bouwen, Psi-waarden en de berekening en borging van isolatiewaarden en de beschikbare details voor sandwichdakelementen.

Marcel Vreeken van Velux gaat vervolgens in op de invloed van dakramen op de thermische prestatie van de schil.

Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg sluit af met een groot aantal andere ontwerpaspecten van het hellend dak, dat juist vanwege BENG steeds meer wordt benut voor allerlei installatiecomponenten. Denk aan PV-panelen, zonneboilers en luchtwarmtepompen. Daarbij moet dan wel rekening worden gehouden met onder meer dakdoorvoeren en bouwkundige aansluitingen en bevestigingen.

Meld je nu aan voor het webinar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.