#Duurzaam Bouwen

Betere bouwschil nodig voor BENG

Gebouwen hebben een betere schil nodig om aan de BENG-eisen te kunnen voldoen. BENG-eis 1 – de energievraag van een gebouw – is een bottleneck, zo blijkt uit een onderzoek van Nieman en DGMR. De adviesbureaus rekenen voor het Platform ZEN/Lente-akkoord momenteel 12 nieuwbouwprojecten door met een EPC van -0,24 tot 0,58. Insteek: hoe scoren ze op die toekomstige BENG-eisen?

Dat valt met name voor BENG-eis 1 dus tegen, zo is te lezen in het verslag van een themabijeenkomst: slechts 1 van de 12 projecten haalt deze eis. BENG-eis 1 gaat over de energiebehoefte van een gebouw. Dat is de vraag naar warmte en naar koeling (inclusief zomerkoeling) en ventilatie in de woning. Deze eis gaat uit van een ‘standaard-bewoning’ en ‘standaardgedrag’ en is dus vooral gerelateerd aan de bouwschil en onafhankelijk van bewonersgedrag. Deze eerste indicator is te vergelijken met de eis voor PassiefHuis. Voor 2021 geldt voor woningbouw vermoedelijk de eis van maximaal 25 kWh/m2/jaar (thermische energie).

Isolatie, triple glas, zonwering

Nieman en DGMR vonden een zestal ‘knoppen’ die hard aantikken om aan deze eerste BENG-eis te voldoen, waaronder meer isolatie, een goede zonoriëntatie, triple glas en zonwering.

Lees het hele verslag hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.