#Duurzaam Bouwen

Beton circulair maken met smart liberator

New Horizon Urban Mining heeft op de Provada samen met De Rutte Groep het product ‘Freement’ gelanceerd. Circulair cement dat wordt verkregen door een baanbrekende, innovatieve verwerkingsmethode van beton met de ‘smart liberator’.

Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw en tegelijkertijd één van de meest verontreinigde bouwmaterialen. Wereldwijd komt er meer dan 5 miljard ton CO2 vrij bij het maken van beton. Omgerekend produceren we maar liefst 1 kuub beton per persoon per jaar.

Anders dan traditionele grove betonbrekers wrijft en draait de smart liberator cementsteen subtiel van betonpuin af en ‘bevrijdt’ het als het ware tot herbruikbaar cement. “Deze nieuwe, circulaire manier van beton verwerken kan snel groter worden als gebouweigenaren ervan overtuigd raken dat ze met Freement kiezen voor een hoogwaardig, niet duurder en circulair product. Daarmee werken zij mee aan minder productie van nieuw cement en zo aan minder CO2-uitstoot”, aldus Michel Baars, oprichter van New Horizon en voortrekker op het gebied van circulair bouwen en slopen.

Circulair bouwen

Baars en Youri Rutte, mede-eigenaar van het Amsterdamse familiebedrijf De Rutte Groep, reikten de eerste zak Freement uit aan astronaut André Kuipers. Hij lichtte tijdens de lancering zijn visie op circulair bouwen toe: “Wat ik tijdens mijn ruimtereizen en door onderzoek op aarde waarneem is zorgwekkend. Natuurlijke bronnen raken uitgeput en de gevolgen van milieuvervuilende processen worden merkbaar. Het maken van beton is schadelijker dan de uitstoot van alle transport op aarde bij elkaar. Dus een slimme technologische noviteit als een beton liberator die in één klap zorgt voor zoveel minder CO2, verdient internationale aandacht en inzet.”

Wereldprimeur

De Rutte Groep, vooral bekend van wegenbouw maakt Freement met veel trots. Voorheen is het nooit gelukt beton circulair te maken. Rutte: “Freement is een enorme stap in de richting van een circulaire sloop- en bouwwereld. Het recyclen van in principe bruikbaar beton uit gebouwen tot slechts fundering onder wegen zal definitief tot het verleden gaan behoren. Ik durf dit een wereldprimeur te noemen; en we halen met de liberator nu letterlijk waarde uit beton.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.