#Duurzaam Bouwen

Bouwbedrijf gaat in zonnepanelen

Projectontwikkelaar en bouwbedrijf VORM participeert in een fabriek voor lichtgewicht zonnepanelen. Het Rotterdamse bedrijf zelf richt zich sterk op verduurzaming en circulariteit. Het is om die reden dat directeur Daan van der Vorm wel brood ziet in de scale-up Solarge.

Solarge maakt lichtgewicht zonnepanelen. Deze kunnen geplaatst worden op daken die vanwege de constructie geen conventionele panelen kunnen dragen. “Naar schatting is 40 procent van de daken niet in staat om het extra gewicht aan zonnepanelen te dragen”, vertelt Jan Vesseur van Solarge. De panelen zijn gemaakt van vezelversterkte thermoplastich polymeren van Sabic.
De voormalige start-up is nu investeerders aan het werven. Met het geld wil Solarge komend voorjaar in Eindhoven een fabriek gaan bouwen voor de lichtgewicht circulaire pv-modules.

Circulariteit

De carbonlow panelen van Solarge doen qua prestatie niet onder voor conventionele pv-panelen, maar zijn wel 100 procent recyclebaar. Bovendien kunnen ze worden geproduceerd met volledig gerecycled materiaal. Bij die productie komt 25 procent minder CO2 vrij. Een CO2 besparing die op termijn op 75 procent moet uitkomen. Die circulariteit is een belangrijke reden voor VORM om te investeren. Het Rotterdamse bedrijf heeft daar zelf ook de focus op. Over de hoogte van de investering en het aandeel in het bedrijf doet VORM geen uitspraken.

Milieu-impact

Omdat de panelen van Solarge vele voordelen bieden boven conventionele glasmodules, ziet VORM-directeur Daan van der Vorm een glansrijke toekomst voor de start-up.  “Om de energietransitie te versnellen, moet er een oplossing komen voor de vele vierkante kilometers dakoppervlak die met conventionele panelen niet te gebruiken zijn”, vertelt van der Vorm. “Maar om onze klimaatdoelen te halen, moet ook de milieu-impact van zonnepanelen gereduceerd worden en willen we als Nederland niet afhankelijk worden van China.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.