#Duurzaam Bouwen

Bouwelementen met isolatiemateriaal van papierafval

Robuusteiken Ecologische Bouwelementen en EverUse hebben ecologische dak-, wand-, vloer- en renovatie-elementen ontwikkeld. Bouwelementen met isolatiemateriaal gemaakt van papierafval.

De nieuwe elementen zijn een uitbreiding op het bestaande assortiment van Robuusteiken. Onder eigen label zijn HSB-elementen ontwikkeld; EverUse levert het isolatiemateriaal, gemaakt van papierafval. “De isolatieplaat is stevig en veerkrachtig. Bestaat uit cellulose met zeer goede thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen”, zegt Marc van der Heijen, directeur van EverUse. Zo zijn de elementen tot 100% geluidswerend en zorgt de cellulose met een lambda waarde van 0.037 dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. “Het bevat bovendien geen gevaarlijke vezels of giftige stoffen.”

Prefab

De ecologische bouwelementen zijn geschikt voor daken, vloeren, buiten- en binnenwanden. “Het werken met elementen scheelt bouwtijd en dus kosten”, zegt Wim-Heerke Spronk, commercieel directeur van Robuusteiken. “Sparingen voor bijvoorbeeld dakramen of schoorstenen zijn al aangebracht in de prefab elementen. Eigenlijk is met de modulaire ecologische elementen elke woning en ieder project duurzaam te verzorgen.”

CO2 opslaan

De elementen van Robuusteiken zijn gemaakt van hout en houtachtige materialen. EverUse circulair isolatiemateriaal bestaat uit cellulosevezels die ooit zijn gewonnen uit hout. Dat betekent dat de CO2 die de boom gebruikt om te groeien, in het materiaal zit opgeslagen. Bij papierrecycling gaat dit binnen twee jaar de verbrandingsoven in. Spronk: “Met deze bouwelementen sla je CO2 voor decennia op in het gebouw. En mocht het weer vrijkomen, dan wordt het isolatiemateriaal volledig hergebruikt en opnieuw toegepast in nieuwe ecologische elementen. Zo maken we samen de afvalberg kleiner, de bouwsector groener en het leven gezonder.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.