#Duurzaam Bouwen

Bouwen met hout en het milieu: hoe zit dat nu?

Bouwen met hout en de milieu-impact daarvan: hoe zit dat nu? SHR (Stichting Hout Research) houdt op 24 november een voorlichtingsbijeenkomst over dit onderwerp.

Vanwege de grote aandacht voor milieu en klimaat zijn er veel initiatieven die op dit onderwerp inspelen, met als doel om de bouwwereld te verduurzamen. Hierbij gaat het over de vermindering van de milieubelasting, circulariteit, CO2-budgetten, klimaatverandering, de plasticsoep, vervuiling, uitputting van grondstoffen en over veel andere zaken. De situatie is niet echt overzichtelijk en voor de houtwereld blijkt hierbij milieuvriendelijkheid niet meer een vanzelfsprekendheid, zo stelt SHR.

Milieubelasting

Het doel van de voorlichtingsbijeenkomst is om helderheid te geven over het begrip milieubelasting in zijn algemeenheid en toegespitst op de bouw. Verder zal uitgelegd worden hoe milieuberekeningen worden gemaakt, hoe de samenhang is met de bouwregelgeving en waar de kracht en de zwaktes van de berekening zitten. De milieu-impact van het bouwmateriaal hout wordt uitgelegd. Hierbij wordt ingegaan op de productie van hout in relatie tot behoud van bossen en de productiecapaciteit. Tenslotte worden de kansen om meer te bouwen met hout besproken en er wordt ingegaan op hoe een groter aandeel van hout in de gebouwde omgeving kan worden gekwantificeerd ook in termen van CO2-opslag.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Lijst met gezamenlijke standpunten

Meetbaarheid en kwantificering van milieuvriendelijk bouwen wordt steeds belangrijker in beleid en aanbestedingen. Het meetsysteem is continue in ontwikkeling en voor de bijsturing ervan is het belangrijk dat vanuit de houtwereld gezamenlijke standpunten worden uitgedragen. Daarom zal aan het einde van de bijeenkomst een lijst met punten worden gepresenteerd over milieubegrippen, houtdata en uitgangspunten voor duurzaam houtgebruik. Deze lijst kan eenieder gebruiken in toekomstige discussies.

De bijeenkomst is live en kan ook digitaal worden gevolgd en wordt georganiseerd door SHR (René Klaassen, Alexander Kloppenburg) met bijdrages van Agrodome (Fred van der Burgh), Wageningen Universiteit en Research (Pieter Zuidema, Gert-Jan Nabuurs), Stichting Probos (Mark van Benthem), Team-V (Do Janne Vermeulen) en de Technische Universiteit Delft (Pablo van der Lugt).

Opgave kan via info@shr.nl onder vermelding van naam, organisatie deelname milieu-bijeenkomst live/digitaal.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.