#Duurzaam Bouwen

Bouwen met hout: is er wel genoeg?

Bouwen met hout is onmiskenbaar in opkomst. Maar is er wel genoeg hout? Die vraag kwam voorbij tijdens Bouwen met Hout en Milieu, een voorlichtingsbijeenkomst van SHR die onlangs werd gehouden. Geert-Jan Nabuurs, Hoogleraar Europese Bossen bij de Wageningen Universteit, gaf met een snelle les antwoord op die vraag.

“Het overgrote deel van ons bouwhout komt uit het Europese bos. Daar is ook enorm in geïnvesteerd de afgelopen eeuwen, de afgelopen decennia. Er groeit nu veel meer hout bij dan dat we oogsten. Er groeit 800 miljoen kubieke meter per jaar bij en we oogsten ongeveer 500 tot 550 miljoen kuub.”

Het wil niet zeggen dat het verschil – de 250 miljoen kuub – allemaal te oogsten is, legt Nabuurs uit. “Maar in sommige regio’s kan de oogst echt nog wel een stukje omhoog. En voor een groot deel is dat hout ook in te zetten in de bouw.”

50 kuub per woning

In Europa worden jaarlijks circa 1 miljoen woningen gebouwd, rekent hij voor. Als daarvan 200.000 woningen in hout zouden worden gebouwd – waarbij voor een woning circa 50 kuub hout nodig is – dan is er in totaal 10 miljoen kubieke meter hout extra nodig. “Dat is niet zo heel veel op de hele Europese schaal.”

Van het hout dat in Nederland wordt gebruikt in de bouw komt 90 tot 95% uit Europa. Dat zijn vooral fijnspar, douglas en grove den. Maar er komt meer loofhout bij, want het Europese bos verandert, vervolgt Nabuurs. “Er worden steeds meer loofsoorten aangelegd, om het bos aan te passen aan klimaatverandering. Je ziet nu al dat de houtindustrie zich begint aan te passen en langzamerhand meer loofhout gaat gebruiken, bijvoorbeeld in OSB-platen. En Baubuche is een begrip in Duitsland: dus is de beuk, om te gebruiken in de bouw.”

Video

Kijk hier de hele voorlichtingsbijeenkomst Bouwen met Hout en Milieu terug.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.