#Duurzaam Bouwen

Bouwproducten beoordeeld op comfort en gezondheid

Raab Karcher introduceert een aantal nieuwe kenmerken waarop bouwproducten die binnen het Greenworks-assortiment vallen, punten kunnen scoren. Ze vallen alle vijf onder de noemer ‘comfort en gezondheid’. Adjunct-directeur Gerhard Hospers presenteerde ze tijdens de jaarlijkse participantendag voor leveranciers.

De bouwmaterialenhandel maakt sinds 2011 met het Greenworks-label inzichtelijk hoe bouwproducten scoren op het gebeid van milieuprestaties. Daar komen een aantal kenmerken bij, gericht op comfort en gezondheid. Het kenmerk ‘thermisch’ bijvoorbeeld, is voor producten die bijdragen aan een kwalitatief goede gebouwschil, maar ook voor (laagtemperatuur) warmteafgiftesystemen. Kenmerk ‘geluid’ gaat over producten die geluid van buiten weren of intern goede geluidsisolatie bieden. Ook installaties die weinig decibellen produceren kunnen punten scoren op dit kenmerk. Binnen het kenmerk ‘luchtkwaliteit’ vallen bijvoorbeeld spuiventilatievoorzieningen, plaatmateriaal met luchtzuiverende eigenschappen en verven en kitten zonder schadelijke vluchtige organische stoffen. De andere twee kenmerken zijn ‘visueel’ en ‘economisch’. De scores op het gebied van milieuprestaties worden aangegeven in het groen, de scores op comfort en gezondheid straks in het donkerblauw.

Milieuprestatie

De participantendag – gehouden in de Greenworks Academy in Breda – stond verder vooral in het teken van de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen), EPD (Environmental Product Declaration) en het toenemende belang van goede milieudata. De dag werd gehouden in samenwerking met de stichting MRPI (Stichting Milieu Relevante Product Informatie). Waarschijnlijk wordt per 1 januari 2018 een prestatie-eis ingevoerd die aangeeft wat de schaduwkosten van een gebouw zijn, uitgedrukt in euro’s per m2 bvo per jaar. Meer daarover in het eerste nummer van Aannemer van 2017.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.