#Duurzaam Bouwen

Bouwstenen NZEB’s in kaart gebracht

Foto: PHI

Het EU-project AZEB ontwikkelt een methode om bijna-energieneutrale gebouwen te realiseren. Met meer waarde voor minder geld en eenvoudig te gebruiken door elke belanghebbende in alle bouwfasen. De eerste bouwstenen zijn in een overzicht van kostendrivers en drie soorten oplossingen nu al beschikbaar als gratis download.

In het AZEB (Affordable Zero Energy Buildings)-rapport ‘Set of Solutions for Affordable Zero Energy Buildings’ is bestaande kennis in Europa over bijna-energieneutrale gebouwen (NZEB’s) in één document overzichtelijk bij elkaar gebracht. Het rapport bevat de eerste bouwstenen voor de NZEB-methodologie en geeft een samenvatting van de belangrijkste geïdentificeerde kostendrivers voor NZEB-gebouwen in vergelijking met traditionele gebouwen.

Bouwstenen

Er worden drie soorten oplossingen aangedragen die de levenscycluskosten van NZEB’s optimaliseren: 1) duidelijke prestatie-indicatoren over kosten, energie, comfort, gezondheid en milieu, 2) kostenoptimale technische en energieconcepten, en 3) methoden voor het optimaliseren van processen binnen de keten. Deze oplossingen zijn de bouwstenen voor de NZEB-methodologie en worden geïntegreerd in de stapsgewijze richtlijn om NZEB’s met meer waarde te bouwen voor minder geld.

Renovatiebeurs

Het Nederlandse AZEB-team van vereniging DNA in de Bouw geeft tijdens de Renovatiebeurs 2018 een presentatie over dit project: ‘Meer waarde voor minder geld’ op woensdag 23 mei om 13.00 uur. Daarna gaat DNA-voorzitter Carl-peter Goossen in op de aanstaande grote omwenteling: alles wordt BENG. In de aansluitende interactieve workshop om 14.00 uur laat de klantreis van een particuliere opdrachtgever zien hoe de wensen en knelpunten van een bewoner de pijlers van de NZEB-methodologie bepalen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.