#Duurzaam Bouwen

Brancheorganisaties zetten in op circulaire geveleconomie

In gebruikte gevelonderdelen zit een enorme potentie, aldus vijf brancheorganisaties in de gevelbouw. Foto: FOTO: ERIC BOSCHAMN

Een circulaire geveleconomie. Dat is waar vijf brancheorganisaties in de gevelbouw naar toe willen. Een economie waarin gebruikte gebouwgevels in een nieuw gebouw weer onderdeel van een gevel worden. Naast circulariteit is in deze kringloop ook een hoofdrol weggelegd voor CO2-reductie.

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche, de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie, de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie, de Bouwend Nederland Vakgroep Glas en de Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk. Zij vertegenwoordigen producenten die gezamenlijk hun verantwoordelijkheid willen nemen als het gaat om duurzaamheid.

Herbruikbaar

Dat betekent de kwaliteit van gevels zo hoog mogelijk houden en duurzaam geproduceerde hernieuwbare en herwinbare materialen gebruiken. Want metalen, houten en kunststof gevels met bijbehorende onderdelen als glas en hang- en sluitwerk zijn uitermate geschikt voor een volgende cyclus in de biologische en technische kringlopen. Maar het betekent ook zo ontwerpen dat gebouwen eenvoudig kunnen worden gedemonteerd, zodat producten ‘schoon’ weer hergebruikt of gerecycled kunnen worden. En de hele retourlogistiek hierop inrichten.

Potentie

In 2020 is het onderzoek ‘Verkenning producentenverantwoordelijkheid voor de gevelbouw’ afgerond dat door het kabinet aan de Tweede Kamer was toegezegd. Hieruit bleek een enorme potentie voor circulair bouwen én CO2 reductie. Over de doelstellingen, afspraken en activiteiten richting 2030 is de gevelbranche met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het gesprek aan gegaan. Inmiddels is het ‘Ketenakkoord Circulaire Geveleconomie’ uitgewerkt. De gevelbranches hebben een uitnodiging gestuurd aan beide Ministeries om hierin samen te werken.

Website

De vijf brancheorganisaties hebben een website gelanceerd waarop het verkenningsrapport, de roadmap naar 2030 en de verdere stappen richting een circulaire geveleconomie zijn te vinden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.