#Duurzaam Bouwen

Brief: handhaaf salderingsregeling pv-panelen tot 2023

Handhaaf de salderingsregeling voor pv-panelen tot tenminste 2023. Dat vragen zo’n 20 maatschappelijke organisaties in een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Het huidige kabinet lijkt van plan om de regeling al in 2020 te beëindigen.

Daarmee brengt het volgens onder meer UNETO-VNI, Natuur & Milieu, Aedes, Consumentenbond, Woonbond, VNG, meer dan honderd lokale energiecoöperaties en Bouwend Nederland de groei van zonne-energie én de energietransitie in gevaar.

Bijna een half miljoen gezinnen in Nederland wekken zelf duurzame energie op met behulp van zonnepanelen. Zo brengen zij hun energierekening omlaag en helpen zij samen om de hoeveelheid opgewekte zonne-energie te laten groeien met ruim 90% per jaar. Salderen betekent dat huishoudens de energie die hun zonnepanelen overdag opwekken, mogen wegstrepen tegen de energie die ze ’s avonds pas gebruiken.

Energierekening omlaag

Dankzij de huidige salderingsregeling is iedere kilowattuur zelfopgewekte energie bijna 20 cent per kilowattuur(kWh) waard. Zo is de investering in ongeveer acht jaar terug te verdienen. “Steeds meer burgers zien in dat een investering in zonnepanelen meer oplevert dan spaargeld op de bank”, stellen de briefschrijvers. De onzekerheid over de toekomst is volgens hen een rem op de voorgenomen investeringen.

Salderingsbelofte

Voormalig minister Kamp van Economische Zaken had toegezegd saldering tot 2023 in de huidige vorm te handhaven en pas daarna af te bouwen. Het nieuwe kabinet lijkt de regeling echter al in 2020 te willen beëindigen. “Alleen deze suggestie in het nieuwe regeerakkoord zorgt al voor stagnatie in de verkoop van zonnepanelen”, stelt Uneto-VNI. “Bij installatiebedrijven die zonnepanelen bij particulieren plaatsen, komt de klap hard aan.”

Wiebes heeft al eerder laten weten dat hij vaart wil zetten achter een nieuwe regeling, die wat hem betreft geen rem mag vormen op de investeringsbereidheid van particulieren en bedrijven. Wel wil hij de staatsteun voor de duurzame techniek niet afhankelijk laten zijn van de hoogte van de belastingen. De briefschrijvers willen snel duidelijkheid van de minister. “Zonne-energie moet je stimuleren, niet blokkeren”, stelt voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI. De installateurskoepel pleit ervoor om op termijn ook opslag en energiesturing subsidiabel te maken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.