#Duurzaam Bouwen

Brochure ‘Communicatie bij ZEN-woningen’

Goede communicatie tussen bouwer en bewoner is een onmisbare schakel bij zeer energiezuinige nieuwbouw. De brochure Communicatie bij ZEN-woningen geeft daarvoor tips en aanbevelingen. De brochure is opgesteld met de praktijkkennis van deelnemers aan het platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN).

Mensen zijn gewend ’s nachts de verwarming laag te zetten. In een zeer energiezuinige woning wordt dat nu juist afgeraden. Wie dacht dat koeling in de zomer energieverspillend is, moet in een huis met een bodemwarmtepomp wennen aan het omgekeerde. Ook op het gebied van ventilatie en warm water is wonen in een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning anders dan wat de meeste mensen gewend zijn.

Het wooncomfort en de energieprestatie van een woning hangen daardoor niet alleen af van de bouwkwaliteit, maar ook van de communicatie met de bewoner. De ontwikkelaar en de bouwer moeten de bewoner meenemen in de gemaakte keuzes en stap voor stap informeren over de werking van systemen. Communicatie krijgt naar verhouding steeds meer invloed op de energieprestatie van een nieuwbouwwoning.

Checklists voor bouwers

De brochure Communicatie bij ZEN-woningen is een handreiking die leveranciers van zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen helpt om de communicatie met de bewoners goed op te zetten. De brochure beschrijft achtergronden van het communicatieproces en bevat checklists met onderwerpen en vragen die in de verschillende fasen van het bouw- en overdrachtsproces van een woning aan de orde zijn.

De brochure is ontwikkeld door de themagroep Bewonerscommunicatie van het ZEN-Platform en te downloaden via de website van het Lente-akkoord.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.