De start van een netwerk over duurzaam en innovatief bouwen met hout. Zo kondigt Peter Fraanje van Built by Nature de sessie ‘Koplopers in de CLT woningbouw’ aan, woensdagmiddag tijdens de vakbeurs Houtbouw in de Brabanthallen.
Built by Nature is een internationale netwerkorganisatie die houtbouw op een hoger plan wil tillen, zo legt Fraanjes collega Tamara Streefland verderop in de sessie uit. Om op die manier bij te dragen aan het verminderen van CO2-uitstoot van de bouwsector. In heel Europa heeft biobased bouwen een stimulans van de vraag nodig. Specifiek in Nederland focust de organisatie op drie aspecten. (1) het stimuleren van het beleid ten aanzien van houtbouw, (2) het ontwikkelen van kennis over houtbouw en (3) koolstofopslag en CO2-emissies.
De sessie op de beurs in Den Bosch is het eerste netwerkevenement. Ook op de Provada in juni en Building Holland in het najaar maakt Built by Nature haar opwachting.
Koplopers
Drie koplopers nemen de aanwezigen mee in hun houtbouw-ontwikkeling. Harry Kurzhals van SeARCH architecten – “onze eerste CLT-woning bouwden we in 2003” (!) – licht in zijn presentatie vooral het project Juf Nienke toe, een nieuwe woongebouw op Centrumeiland in Amsterdam, ontworpen in samenwerking met RAU. De opzet: een betonnen tafel voor de begane grond en van daaruit omhoog met houten modules van Barli. Een MPG van 0,35, energieleverend en natuurinclusief.
Patrick Schreven van ECO+BOUW is voor de lezers van Aannemer geen onbekende. Hij start in 2013 als eenpitter zijn biobased en ecologisch bouwbedrijf en groeit in tien jaar uit tot een bouwbedrijf van formaat. En is niet meer alleen bouwer, maar ook adviseur en ontwikkelaar. “Ik vind het belangrijk om andere bouwers te laten zien dat dit kan: bouwen met natuurlijke materialen. En dat je daar gewoon een boterham mee kan verdienen”, zo houdt hij zijn toehoorders voor.
Om ecologisch en biobased bouwen met hout voor een groter publiek geschikt te maken – “vaan maatpak naar confectie” – ontwikkelde ECO+BOUW de mHome, een modulaire woning. Het eerste project van – 52 huizen in Helmond – is inmiddels opgeleverd. Hoe Schreven en zijn bedrijf zich hebben ontwikkeld? “Als je je verdiept in de materie kun je snel veel kennis opdoen. Ja, af en toe stoot je je neus. Maar het grappige is: we zijn nog nooit teruggeroepen vanwege problemen met de materialen. Als we worden teruggeroepen gaat het altijd over de installatie.” Kortom: die koudwatervrees bij bouwers is niet nodig, wil hij maar zeggen.
Bob Elzen, de derde koploper, bestormt de markt met Treetek, als co-maker die in opdracht werkt van aannemers. Treetek zet niet in op het standaardiseren van een product, maar op het proces. Trefwoorden: verregaand prefabriceren, inclusief sleuven en sparingen, werken in BIM, plug and play bouwen. Eerste wapenfeit: de Hof van Duurzaamheid in Amersfoort. Hoe houtbouw is op te schalen? Wat hem betreft onder meer: door te denken in hout en te denken in Total Cost of Ownership. “Je wint het van traditioneel bouwen op bijvangsten.”
Kennis houtbouw
Die kennis over houtbouw die Built by Nature verder wil ontwikkelen is hierbij ook van belang. “Er is een nieuw hoofdstuk in de oude vertrouwde Jellema nodig”, zo omschrijft Elzen het. “Wij schrijven graag mee.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.