‘Buitengevelisolatie is dé oplossing’
Platform Gevelisolatie is een nieuwe samenwerking die buitengevelisolatie wil promoten bij overheden, bouwers en consumenten. Volgens voorzitter Anton van Kruistum is het de ideale manier om hoge isolatiewaardes te halen bij renovatie. “Deze methode is het meest effectief in het elimineren van koudebruggen.”
Het nieuw opgerichte Platform Gevelisolatie, een initiatief van de Branchevereniging Producenten Gepleisterd Bouwen, Technisch Bureau Afbouw, NOA en Stichting Garantiefonds Gevelisolatie, wil via platformgevelisolatie.nl heldere en betrouwbare informatie geven aan elke partij die met renoveren te maken heeft. “Als we de EU-eisen voor CO2-reductie willen halen, zullen we veel ingrijpender met energiebesparende renovatie aan de slag moeten”, is de boodschap van voorzitter Anton van Kruistum. “Buitengevelisolatie is daar hét bewezen middel voor.”
Hoezo is dat hét bewezen middel?
“Isoleren van bestaande woningen gebeurt nu vaak met minerale wol, door de spouw vol te spuiten. Dat is een stap in de goede richting, maar daarmee ga je de doelstellingen die er zijn voor 2050 – een energieneutrale gebouwde omgeving – niet halen zonder nog een keer iets aan de schil te doen. Goed beschouwd is dat dus dubbel werk. De maximale Rc-waarde ligt bij spouwmuurisolatie rond 1,8 m2K/W. Het punt is: de ambities reiken op dit moment niet ver genoeg, wat is te wijten aan de lobby van de mineralewolfabrikanten in Nederland. Het is geen toeval dat de Rc-eis voor de gevel bij nieuwbouw is bijgesteld van 5,0 naar 4,5. Dat is namelijk nog te halen met minerale wol. Een hogere ambitie haal je er echter niet mee. Terwijl je eigenlijk naar een Rc-waarde van 7 zou moeten gaan om de vereiste energiereductie van 80% in 2050 te halen. Met buitengevelisolatie kan dat, zelfs tot een Rc van 10. Je verliest geen ruimte, zoals bij isolatie aan de binnenzijde, en deze methode is het meest effectief in het elimineren van koudebruggen. ‘Een goede schil is het halve werk. Eerst de gebouwschil, dan de technieken’, stond er al in Lenteakkoord energiezuinige bouw van 2013. Isolatie van de gesloten schil zet dan de meeste zoden aan de dijk. Een woning verliest via de gevel namelijk meer dan 50% van de warmte. Om dit te voorkomen, is de isolatiewaarde van de gesloten gevel en kozijnen, plus de kierdichting bij de aansluitingen essentieel.”
Maar dat kan toch ook met nieuwe gevelelementen, waarbij de bestaande gevel wordt verwijderd?
“Ja, dat is ook een methode. Wat ook gebeurt, is dat de nieuwe gevel tegen de bestaande gevel wordt aangezet. Maar ook dit gaat dus verder dan alleen de spouw vullen. Wel zie je dat die methode vooral wordt gebruikt bij rijtjeswoningen, waarbij elementen worden gemaakt in een fabriek en er sprake is van een repeterend karakter. Voor vrijstaande woningen en voor 2-onder-1-kappers is die methode minder geschikt. Buitengevelisolatie is de uitkomst. Dat is overigens niet altijd wat men van oudsher kent: traditioneel is dat isolatie afgewerkt met stucwerk, waardoor een strak wit uiterlijk ontstaat. Dat hoeft niet: het kan ook met andere materialen zoals steenstrips. Dat materiaal heeft het uiterlijk van, en gedraagt zich net als baksteen. Diversiteit is dus mogelijk. Dat willen we laten zien met het Platform, door aansprekende projecten op de website te plaatsen.
Wie moeten daar eigenlijk op kijken?
“Dat is een mix. We richten ons op architecten, opdrachtgevers, bouwers, maar ook overheden. Wat die laatstgenoemde betreft: de overheid heeft beleid opgesteld voor rijtjeshuizen en flats, maar 40% van de energie binnen woningen wordt verspild in vrijstaande en 2-onder-1-kapwoningen en er zijn geen stimuli om die groep te bewegen tot renovatie over te gaan. Mede hierdoor gaat de huidige aanpak te langzaam. Na afloop van het huidige Energieakkoord moet er tussen 2020 en 2050 acht keer meer energie worden bespaard dan de tien jaar daarvoor. En er is nu juist al roering geweest omdat duidelijk is geworden dat de huidige doelstellingen voor 2020 niet eens gaan worden gehaald.”
Op welke manier laten jullie je nog meer gelden?
“Bij de lancering van het platform op de jaardag van de NOA (Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, red.) , hebben we de bedrijven aangespoord de markt op te gaan om vooral richting eigenaren van vrijstaande woningen en 2-onder-1-kappers te laten zien dat dit de oplossing is. Dat je verder kunt gaan dan wat de meeste mensen nu kennen.”
Beeld: Roel Dijkstra
Dit artikel is eerder verschenen in de Aannemer van november 2014. Klik hier voor een proefexemplaar.
1 reactie op “‘Buitengevelisolatie is dé oplossing’”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.