#Duurzaam Bouwen

CBS: energie zorgt voor meer banen

Energie in Nederland zorgt voor steeds meer banen. Zowel bij de energiebedrijven zelf als bij toeleverende branches (zoals bijvoorbeeld bouw en industrie) is er meer werk. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De totale werkgelegenheid rond de energievoorziening is sinds 2005 gegroeid van 108 duizend naar ongeveer 153 duizend arbeidsjaren in 2013, zo blijkt uit de cijfers. Deze groei van 42 procent is veel hoger dan de Nederlandse werkgelegenheidsgroei van 4 procent in dezelfde periode. Zowel bij conventionele als duurzame energie (inclusief energiebesparing) groeide de werkgelegenheid, bij de laatste het sterkst. Tegelijkertijd is het aandeel hernieuwbare energie in het totale Nederlandse energieverbruik toegenomen van 2,6 procent in 2005 tot 5,6 procent in 2014.

Isolatie

In 2014 waren er omgerekend naar voltijdequivalenten (vte’s, of arbeidsjaar) 46 duizend banen in duurzame energieactiviteiten, een toename van 61 procent ten opzichte van 2005. Met name isolatiewerkzaamheden en de installatie van zonnepanelen zorgden voor meer werkgelegenheid. Energiebesparing zorgt met 23,5 duizend arbeidsjaren voor de meeste banen. Dit komt voornamelijk doordat het aanbrengen van isolatiemateriaal in bestaande huizen en gebouwen erg arbeidsintensief is. Ook de installatie en productie van zonnepanelen en de activiteiten rondom elektrisch vervoer groeien al sinds enkele jaren flink door.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.