#Duurzaam Bouwen

Check vertaalt EPC naar energienota

Energieprestatiescores als EPC en BENG zijn interessante gegevens voor professionals. Voor de woonconsument zijn het vaak nietszeggende getallen. Om de energieprestatie van nieuwbouwwoningen voor bewoners tastbaar te maken, ontwikkelde DGMR in samenwerking met het Lente-akkoord de Energienota Check.

Deze module vertaalt de resultaten van de EPC-berekening direct in een goed onderbouwde energienota. Ontwikkelaars, corporaties en bouwers kunnen hiermee de voordelen van een energiezuinige woning in begrijpelijke termen overbrengen naar kopers en huurders.

Lastige opgave

De markten van ontwikkelaars, corporaties en bouwers staan allemaal voor de uitdaging om de energieprestaties van hun nieuwbouwwoningen steeds verder te verbeteren. Echter, het overbrengen van deze prestaties naar de voordelen voor de koper of huurder blijkt in de praktijk een lastige opgave.

Claudia Bouwens, programmaleider van het Lente-akkoord zegt hierover: “Voor de consument is een EPC-getal ongrijpbaar. Daar kunnen bewoners weinig mee. Onze leden willen graag de energieprestatie op een simpele manier uitleggen aan de eindgebruiker. En een voorspelling van de energienota is dan het meest voor de hand liggend.” Het Lente-akkoord vertegenwoordigt de vier brancheverenigingen Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB bij het stimuleren en realiseren van zeer energiezuinige woningen.

Betaalbaarheid

Met de check kunnen professionals het voordeel van een energiezuinige nieuwbouwwoning ten opzichte van bestaande bouw communiceren met toekomstige bewoners. Claudia Bouwens: “Het gaat bewoners met name om de betaalbaarheid, gezondheid en het wooncomfort van hun woning. Mensen snappen dat een nieuwbouwwoning comfortabeler, gezonder en energiezuiniger is dan de meeste bestaande woningen. Maar een gerichte inschatting van de energienota konden veel van onze leden niet geven, omdat er geen eenvoudig instrument beschikbaar was om dit te berekenen. Met de nieuwe Energienota Check in ENORM kan dit gelukkig wel.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.