#Duurzaam Bouwen

Checklist voor vogel- en vleermuisvriendelijk bouwen

Foto: FreeImages.com/Adam Brokes

Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging hebben de Checklist Groen Bouwen ontwikkeld. De online tool laat zien hoe eenvoudig en kostenneutraal het is om maatregelen voor vogels en vleermuizen al vanaf de tekentafel mee te nemen.

Duurzaamheid is bij steeds meer partijen in de bouw een belangrijk onderwerp. Energiebesparende maatregelen en duurzaam materiaalgebruik worden inmiddels bijna standaard in het ontwerpproces meegenomen. Bij nieuwbouw en renovatie worden echter nog amper voorzieningen getroffen voor vogels en vleermuizen, terwijl deze dieren het in de stad vaak moeilijk hebben. De nieuwe Checklist Groen Bouwen toont op praktische wijze aan dat het helemaal niet duur of ingewikkeld is om op projectniveau voorzieningen te treffen voor het behoud van vogels en vleermuizen in de stad. Door slechts een beperkt aantal vragen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden, krijgt de gebruiker al een advies op maat.

Advies op maat

De checklist baseert dat advies op een aantal bepalende kenmerken, zoals: bevat het ontwerp daken, muren, water en/of buitenruimtes? Hoe zien de daken er dan uit: plat of hellend? Met dakpannen of andere dakbedekking? Wat is de draagkracht van de daken? Voor ieder element van het bouwontwerp geeft de tool vervolgens specifiek aan waar en hoe de maatregelen kunnen worden getroffen en wie de leveranciers van de benodigde voorzieningen zijn.

Kostenneutraal

De aanwezigheid van vogels en vleermuizen wordt door bewoners als een belangrijke kwaliteit van de leefomgeving gezien. Mensen die in een groene, vogel- en vleermuisvriendelijke omgeving wonen voelen zich niet alleen gezonder, uit onderzoek blijkt dat ze dit ook daadwerkelijk zijn. Aangezien 95% van de Nederlanders in de bebouwde kom woont, is er reden genoeg om goed te zorgen voor de vogels, vleermuizen en groen in de stad. Als in een vroeg stadium rekening wordt gehouden met natuur en vogels kan er kostenneutraal een gezonde leefomgeving worden gecreƫerd, aldus de initiatiefnemers. Bouwers, ontwikkelaars, ontwerpers en opdrachtgevers hebben daarvoor met de checklist een ijzersterk instrument in handen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.