#Duurzaam Bouwen

Ferry van Wilgenburg over circulair bouwen: ‘Coördinatie en regie noodzakelijk’

Ferry van Wilgenburg, directeur van Bouwbedrijf Kesselaar & Zn in Alkmaar: “Belangrijk is een centrale registratie, een database waaruit blijkt welk product waar ligt en wanneer het beschikbaar komt.”

Ferry van Wilgenburg, directeur van bouwbedrijf Kesselaar & Zn in Alkmaar, schreef een notitie over circulair bouwen, gericht op de bouwsector in Noord-Holland. “Onze toekomstige meerwaarde ligt niet in de manier waarop we tien jaar geleden ons geld verdienden. Er zit echt wat anders aan te komen.”

Waarom schreef je deze notitie?

“Al een hele tijd geleden – vóór corona – dachten we met een van onze opdrachtgevers, woningcorporatie Woonwaard, na over circulair bouwen. Zo zijn we een keer in de auto gestapt en naar Van Liempd in Noord-Brabant gereden (circulaire sloper en de partij achter gebruiktebouwmaterialen. com, red.), want die waren daar al volop mee bezig. Dat wilden wij ook wel. Nou is Brabant een eind weg, dus het was duidelijk dat we hier in de buurt iets moesten opzetten. Dat is gelukt: inmiddels heeft GP Groot een circulaire hub in Heiloo opgezet, in samenwerking met Re-Use.”

“Waar we tegenaan lopen is dit: om bepaalde processen te kunnen optuigen en materialen daadwerkelijk te kunnen hergebruiken heb je een instroom nodig. En die instroom – áls die er al is – is heel gefragmenteerd. Wil je dit op een fatsoenlijke manier opbouwen – en gezien het CO2-budget is dat hard nodig – dan moeten we dat op regionaal niveau doen.”

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.