#Duurzaam Bouwen

Circulair gevelconcept Ciskin

Ciskin is een initiatief van Alkondor, De Groot & Visser en Wicona.

Het aluminium gevelconcept Ciskin heeft veel circulaire eigenschappen: het is modulair, vrij indeelbaar, demontabel, herbruikbaar, upgradeable, recyclebaar en gemaakt van geüpcyclede grondstoffen. Het gevelconcept is een ontwikkeling van Alkondor, Wicona en De Groot & Visser. Een mock-up is gemaakt, testen worden uitgevoerd en binnen een jaar hopen de bedrijven het gevelsysteem in de praktijk te kunnen introduceren.

“Ons uiteindelijke doel met Ciskin is dat we CO2-neutrale gevels kunnen aanbieden aan de markt”, verklaart Martijn Veerman, specialist circulaire gevels bij Alkondor. “Zo ver zijn we nu nog niet, daarom ontwikkelen we als tussenstap een gevel die in de basis al goed scoort qua milieuprestatie en is opgebouwd uit grondstoffen die al eerder in een gebouw gebruikt zijn.”

De ontwikkeling van Ciskin begon een kleine drie jaar geleden, toen Projectontwikkelaar AM voor een project de ‘façade als service’ wilde inpassen. Dat is een circulair concept waarbij de bouwer de gevel niet verkoopt, maar verhuurt. Via de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) werden enkele partijen uitgenodigd met de vraag zo’n circulaire gevel te ontwikkelen. Van die partijen bleven er uiteindelijk twee over: gevelspecialisten Alkondor en De Groot & Visser. Later werd daar producent van aluminium profielsystemen Wicona aan toegevoegd.

Het consortium is de ontwikkeling van de Circulair Skin gestart, oftewel Ciskin. De samenwerking is een bundeling van kennis en expertise, maar kent ook andere voordelen zegt Anco Bakker, directeur techniek bij De Groot & Visser. “Opdrachtgevers, ontwikkelaars en aannemers juichen dit soort samenwerkingen alleen maar toe. Bij grote projecten kunnen we namelijk samenwerken. Mocht er bij een van ons iets misgaan, dan worden de werkzaamheden overgenomen door de ander. Aannemers zien dat als een pre. Maar het is ook goed voor de capaciteit. We moeten sneller en in kortere doorlooptijden gebouwen neerzetten en dan heb je gewoon capaciteit nodig om snel je productie gereed te hebben.”

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.