#Duurzaam Bouwen

Circulair kozijn van Nederlands esdoorn

WEBO, Teknos, Innodeen, SHR, WUR en Saxion lanceren een nieuw type circulair kozijn. Het is gemaakt van in Nederland geteeld esdoorn.

De zes partners werken samen in het EU-project ‘Circulair Kozijn’. Dit leidt nu tot het zogenaamde Polderkozijn. Het toegepaste esdoornhout komt uit een proefveld in de Flevopolder. Voordeel van deze snelgroeiende houtsoort is dat het geschikt is voor een behandeling met azijnzuuranhydride of voor een thermisch procedé.

De methode met azijnzuuranhydride is ontwikkeld door ketenpartner SHR Hout Research. Het daadwerkelijk acetyleren vindt plaats bij Accsys in Arnhem. Daarna produceert timmerfabriek WEBO in Rijssen het modulair van opbouw zijnde kozijn. Opvallend daarbij is dat later, als de esdoornhouten buitenkant bijvoorbeeld na 30 jaar is verweerd, je dit deel eraf klikt en vervangt door een nieuwe. Aan de binnenzijde bestaat het Polderkozijn uit vurenhout.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.