#Duurzaam Bouwen

Circulair wandsysteem: tweede leven voor gipsplaat

Knauf brengt een circulair wandsysteem op de markt. Het bedrijf doet dit in nauwe samenwerking met New Horizon, dat zich bezighoudt met het ontmantelen van gebouwen om daar grondstoffen uit te halen voor hoogwaardig hergebruik.

Voor de ontwikkeling van het Hybride Circulair Wandsysteem worden elementen uit oude gebouwen gezaagd en toegepast in nieuwe gebouwen. Als een gebouw aan het einde van zijn levenscyclus is, is veel materiaal namelijk nog van hoge kwaliteit. New Horizon zorgt dat de gebouwen zodanig ontmanteld worden, dat Knauf haar expertise kan inzetten om zo veel mogelijk oude gipsplaten te hergebruiken voor nieuwe wanden. Hiermee krijgen de bouwelementen een tweede leven.

Prestaties gelijkwaardig

De prestaties van het circulaire systeem zijn volgens Knauf volledig onderbouwd en gelijkwaardig aan een nieuw systeem en kosten geen cent meer. Rob van Groningen, algemeen directeur: “Hoewel gips van nature al een zeer duurzame en efficiënte bouwstof is, heeft hergebruik een nog lagere milieu-impact. We willen zo veel mogelijk toe naar een situatie waarin oude gipswanden geen bewerking meer nodig hebben en gewoonweg verplaatst kunnen worden. Je maakt dan slim gebruik van wat er al is. Met dit Hybride Circulair Wandsysteem zetten we een belangrijke stap in deze duurzame richting.”

Inmiddels heeft Knauf al diverse opdrachten voor de plaatsing van de circulaire wandsystemen en tekent het bedrijf deze week ook een samenwerkingsovereenkomst met ABN AMRO voor de plaatsing van de wanden in een aantal bouwprojecten die bij de bank op stapel staan.

Urban Mining Collective

Knauf is partner in het New Horizon/Urban Mining Collective. Dit is een businessplatform voor bedrijven en organisaties die een gezamenlijke missie hebben en in hun branche samenwerken aan de innovatie die nodig is om circulair bouwen mogelijk te maken. De lancering van de Knauf-wand is een van de maandelijkse innovaties die de markt kan verwachten en een bijdrage leveren aan nieuwe oplossingen in het waarde behoud van grondstoffen. De materialen die het collectief vanuit urban mining hergebruikt en op de markt brengt, zijn zichtbaar middels een gezamenlijk beeldmerk. Het Urban Mining Collective bestaat naast Knauf, uit onder meer ABN AMRO, ElektroNed, JLL, NIBE, Rexel, Ruttegroep, Steenfabriek Douveren, Stiho, Tétris, TGN en Wavin. Samen werken ze al aan ruim dertig innovatieve producten, systemen en processen.

Lancering circulair wandsysteem in Circl

De lancering van het Hybride Circulair Wandsysteem vindt vrijdagmiddag 19 januari plaats in Circl. Een circulaire hotspot op de Amsterdamse Zuidas met restaurant, rooftopbar, groene daktuin en werkruimtes, dat ontwikkeld is door ABN AMRO, een van de andere partners van New Horizon. Voor een vloeroppervlakte van 1600m2 leverden New Horizon en haar partners onder meer stromen afvalhout uit verschillende projecten en maakten ze enorme scheidingswanden van buitenkozijnen uit een Philips-kantoor.

Week van de Circulaire Economie

Deze week is de Week van de Circulaire Economie. Op tientallen locaties in Nederland aandacht gevraagd voor de urgente en onvermijdelijke transitie naar de circulaire economie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.