#Duurzaam Bouwen

Circulaire badkamerrenovatie met gerecyclede PET-flessen

Bij woningrenovaties in Haps bestaan de wandpanelen van de badkamers uit gerecyclede PET-flessen. Woningcorporatie Mooiland daagde renovatie- en onderhoudsbedrijf elk® groep uit om in de woningen zoveel mogelijk circulaire materialen en bouwmethodes toe te passen. De circulaire badkamer is één van de innovaties binnen dit project.

De PET-panelen zijn een Europese primeur van elk® groep en REPEAT® Materials. Deze leverancier had al jarenlang ervaring met de productie van prefab badkamers voor de cruise- en hotelwereld. En nu hielp ze de elk® groep bij de ontwikkeling van een circulaire variant voor woningen.

Gerecycled

De wandpanelen in de circulaire badkamers zijn volledig waterproof en bestaan voor 99% uit het kunststof dat gebruikt wordt voor PET-flessen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen. Minstens driekwart van het materiaal is gerecycled. De panelen zijn in twee diktes verkrijgbaar: 45 of 15 mm. Achter het dikste paneel wordt leidingwerk gemonteerd. Het PET-paneel kan ook als vloerafwerking dienen. Het folie op het paneel is schrobvast en goed reinigbaar.

Kosten vergelijkbaar

Volgens René Olde Monnikhof, innovatiespecialist bij elk®, zijn de kosten van een badkamerrenovatie met de 1000 bij 2.600 mm PET-panelen vergelijkbaar met een traditionele afwerkmethode met stuc en tegelwerk. “Belangrijk voordeel is dat slechts één monteur de panelen hoeft aan te brengen en geen tegelzetter en stukadoor meer nodig zijn. In twee dagen kun je een totale badkamer renoveren in plaats van acht dagen waarin het tegelwerk moet drogen. Daarnaast zijn de panelen ook weer makkelijk te demonteren voor eventueel hergebruik en dat verhoogt het circulariteitsgehalte.”

Geringe milieu-impact

Daarnaast wijst Olde Monnikhof op de geringe milieu-impact van de PET-panelen. “Door gebruik te maken van gerecyclede PET-flessen -circa 6.900 voor één badkamer- bespaar je op stikstof en CO²-uitstoot, transport en minder afval.”

De woningen in Haps zijn verder circulair gerenoveerd met dakisolatie van vlaswol, hergebruikte keramische dakpannen en schelpenzand als isolatie in de kruipruimte. Voor- en achterdeuren worden niet vernieuwd, maar hersteld. En de keukens in dit project krijgen geen traditionele tegelwand, maar een losmaakbare wand gemaakt van gerecyclede panelen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.