#Duurzaam Bouwen

Circulaire kunststof kozijnen voor 84 woningen

Bij een renovatieproject van 84 woningen in Amsterdam zijn circulaire kunststof kozijnen toegepast. De hoogwaardige kozijnen van 100% gerecycled materiaal kunnen 10 keer worden gerecycled. Een wereldprimeur, stellen de betrokken partijen Stadgenoot, Hemubo, Schipper Kozijnen en K-VISION Kozijnen.

Het kozijn is ontwikkeld naar aanleiding van een bezoek van Schipper Kozijnen en Hemubo aan de fabriek van Profine – het bedrijf achter het merk K-VISION – in Berlijn in 2018. Daar werd de vraag gesteld of het mogelijk was om kozijnprofielen van volledig gerecycled materiaal te maken. Een pilotperiode met Hemubo volgde, waarna het prototype werd gepresenteerd bij partners.

10 keer te recyclen

Een deel van de Profine kunststof profielen bestond al uit gerecycled materiaal, verkregen uit gerecyclede Profine profielen, aangevuld met nieuw materiaal. Door in plaats daarvan volledig gerecycled materiaal te gebruiken verandert de samenstelling. Na uitvoerige testen bij de productie en de afwerking is het gelukt een profiel te maken van 100% gerecycled materiaal.

Om de UV-bestendigheid van gerecyclede profielen te garanderen en een luxe matte look & feel te geven zijn de profielen rondom voorzien van het innovatieve kleursysteem proCoverTec. Een kunststof kozijn van K-VISION heeft een levensduur van meer dan 50 jaar en kan minstens 10 keer gerecycled worden, stelt de producent. De levenscyclus loopt dus op tot minimaal 500 jaar.

500 kozijnen

Kozijnfabrikant Schipper Kozijnen heeft de profielen van 100% gerecycled materiaal vakkundig verwerkt tot kozijnen voor een pilot renovatieproject van Stadgenoot en Hemubo aan het Osdorpplein in Amsterdam. Het project betreft 84 woningen waarbij in totaal 500 kozijnen worden vervangen door circulaire kunststof kozijnen van K-VISION. Het gebouw krijgt een totaal andere uitstraling van binnen en buiten, naar een ontwerp van de architecten van Hemubo.

Naast deze uiterlijke verandering vindt er ook een transformatie plaats op het gebied van energiebesparing, veiligheid en duurzaamheid. De flat gaat van energielabel F naar A. De oude kozijnen, het glas en de restmaterialen worden separaat ingezameld en naar de Bouwhub in Amsterdam gebracht voor een nieuw leven.

Video: 100% circulair kozijn

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.