#Duurzaam Bouwen

Co-Green duurzaam op vijf fronten

ERA Contour beoogt met het concept Co-Green een klimaatneutraal bouwplaatsproces, via intensieve ketenintegratie. Energiesprong volgt het proces en maakt deze week in een filmpje de balans tot dusver op.

Stadvernieuwingsproject Stadstuin Overtoom in Amsterdam Nieuw West is het eerste project onder de vlag van het Co-Greenconcept. Dat vertaalt zich onder meer in zonnepanelen op de bouwkeet met een windturbine ernaast, die gezamenlijk meer dan de helft van de bouwkeetstroom leveren. Ook een monitor die de opbrengst registreert en bovendien stroomverbruik van keet, bouwplaats en kraan inzichtelijk maakt, is onderdeel van het concept. En er is een dubbelbeglaasd ketenpark dat energiezuiniger blijkt dan een moderne woning, aangezien een aanwezigheidsdetector het licht zelf uitschakelt. Het zijn enkele in het oog springende voorzieningen, bedoeld voor een bouwplaats die zichzelf van energie voorziet.

Minder transportbewegingen

Maar er zijn ook minder direct zichtbare duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Zo lopen er jonge werklozen op de bouw, met aandoenlijk elan bezig aan een tweede kans. Overlast voor omwonenden blijft minimaal, dankzij intensieve buurtcommunicatie en een strak afgesloten bouwplaats. Een andere voorname doelstelling vormt terugloop van CO2-uitstoot, te bereiken door onder andere minder transportbewegingen. Ook wordt er secuur afval gescheiden, als er tenminste iets te scheiden overblijft; onderaannemers en leveranciers dienen waar mogelijk materialen onverpakt aan te voeren en restanten zelf mee te nemen en te recyclen.

Gratis proefnummer

Lees het hele verhaal over Co-Green in het decembernummer van Aannemer. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Het blog Volgcogreen.nl van Energiesprong volgt het project van initiatief tot na oplevering. Bekijk hieronder een filmpje over de stand van zaken op dit moment.

(Foto: ERA Contour)

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.