#Duurzaam Bouwen

Consortium gaat circulair bouwen in Enschede

Beeld: LKSVDD Architecten

Woningcorporatie De Woonplaats en een consortium van zeven partijen onder leiding van Bouwonderneming Oude Wolbers en Ter Steege Bouw Vastgoed gaan bouwen met herbruikbaar materiaal. De ondertekening van het contract vormde hiervoor de officiële start.

Op de achtergrond zijn de zeven partijen al een tijd bezig met de voorbereiding van de bouw van 7 circulaire woningen in Enschede. In september 2017 werden in een masterclass onder leiding van stichting Pioneering de eerste ideeën bij elkaar gebracht. De Woonplaats heeft daarna de partijen Ter Steege Bouw Vastgoed, Bouwonderneming Oude Wolbers, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis opdracht gegeven om samen aan de slag te gaan en de circulaire woningen verder uit te werken.

Contract op basis van vertrouwen

De nieuwe manier van bouwen en samenwerken vraagt om een andere contractvorm dan de traditionele vorm, waarbij over iedere spreekwoordelijke komma onderhandeld wordt. De partijen kozen daarom voor een nieuw en innovatief contract, dat gericht is op samenwerking, transparantie en vertrouwen. Dit contract is tot stand is gekomen op initiatief van KienhuisHoving advocaten en notarissen in samenwerking met De BouwKlup.

Circulair bouwen in Enschede

De 7 woningen komen in de wijk Stroinkslanden aan de Assinklanden. Ze krijgen twee slaapkamers en zijn ongeveer 95 m2 groot.

Circulair bouwen gaat over de levensduur van materialen te verlengen, afval te voorkomen en het klimaat zo min mogelijk te belasten. Zo wordt de fundatie van de bestaande woningen aan de Assinklanden hergebruikt voor de nieuwe woningen. Ook de bestaande stenen bergingen worden hergebruikt en krijgen een nieuw dak.

Het casco van de woningen is geheel van hout. De wanden en de verdiepingsvloer van de bestaande woningen worden gedemonteerd en opnieuw toegepast als bestrating en kantplanken. De bestaande dakisolatie wordt hergebruikt voor de vloerisolatie in de nieuwe woningen.

In de woningen is het casco gescheiden van schil, installaties en inbouw. Er worden kozijnen gebruikt die in de fabriek anders weggegooid worden, omdat deze in andere projecten zijn afgekeurd om maatvoering of verandering van wensen. De gevelafwerking zal worden gemaakt van hergebruikt hout en van op kleine esthetische foutjes afgekeurde plaatmaterialen. Daarnaast besparen de woningen bijna de helft van de CO2-uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept.

De Woonplaats verhuurt de woningen straks in het sociale huursegment. De bouw van de zeven circulaire woningen start in mei.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.