#Duurzaam Bouwen

Corporaties testen warmte uit gevel

Woningcorporatie Trudo uit Eindhoven en woningstichting Compaen uit Helmond doen momenteel een proef met woninggevels als warmtebron. De proef is onderdeel van het Europese verduurzamingsproject Envision, wat weer een samenwerking is tussen TNO en AkzoNobel en Emergo.

Warmtewin-schil

Allereerst werden de woningen geïsoleerd, kierdicht gemaakt en kregen ze een WTW-ventilatiesysteem. Bij in totaal 5 woningen zijn warmtewingevels en een warmtepomp geplaatst. Een zesde woning heeft een complete ‘warmtewin-berging’ gekregen. De warmtewinpanelen in de gevels in combinatie met de warmtepomp zorgen voor energie voor warm tapwater en verwarming van de woning. De woningen moeten hierdoor aardgasvrij en energiepositief worden tegen relatief lage investeringskosten. In 2019 kreeg een sporthal in Almere dit systeem al.

Werking

Het principe van de warmtewin-woningen is als volgt, legt Nicole Meulendijks van TNO uit: “Het systeem bestaat uit lichtgewicht panelen die voorzien zijn van een coating met daarin microscopisch kleine pigmentdeeltjes die niet-zichtbaar zonlicht absorberen. Deze panelen worden aan de gevel van een woning bevestigd. Aan de achterkant is een buizenstructuur gemaakt om de warmte van het zonlicht te transporteren naar de warmtepomp die wordt geïnstalleerd.” Zelfs als de panelen wit zijn, wordt 40% van de zonwarmte geabsorbeerd. Bij donkere gevelpanelen loopt de opbrengst verder op. Het principe kan ook worden toegepast op een berging, dan zijn er helemaal geen aanpassingen aan de woninggevel nodig.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.