Praktijkcase
#Duurzaam Bouwen

Dakconstructies als kant-en-klaarpakket

De UNIFIT-dakelementen zijn eenvoudig aan te brengen op de onderconstructie.

Een moderne woonvilla bouwen met klassieke details en een rieten dak. Dat was de opdracht die Janssen Aannemers uit Moergestel kreeg. De UNIFIT-dakelementen van UNILIN Insulation zorgen voor een snelle installatie. Van tekentafel tot takelen; het hele proces in beeld.

Hoog torenen de stalen balken uit boven de omliggende beplanting. De onderconstructie vormt het fundament voor de kap van een ruime nieuwbouwvilla. Uiteindelijk krijgt het pand dat aan de Klompven verrijst een rieten kap. Het geraamte is gereed. Nu het dak nog. Janssen Aannemers is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. “Wacht maar hoe snel het gaat”, zegt werkvoorbereider Bas Scheijven. In de lucht bungelt een dakplaat aan een hijslus. Klaar voor vervoer naar de onderconstructie. Volgens Scheijven was de keuze voor het maatwerk UNIFIT-dakelement een makkelijke. “Dit project had een korte doorlooptijd. We moesten dus snel aan de slag met bouwen. Om kosteneffectief te werken, houden we graag de vaart erin. Als je dan op de bouwplaats nog dakelementen moet nabewerken, gaat er onnodig veel tijd verloren. De UNIFIT-dakelementen worden precies op maat geleverd en passen allemaal precies in elkaar. En het gaat nog snel ook.”

Groot bouwpakket

Aan het begin van de straat liggen ze opgestapeld, de dakelementen. Allemaal voorzien van een unieke code. Een voor een takelt de hijskraan ze naar boven. Boven op de steiger kijkt Scheijven of alle dakelementen op de juiste wijze gelegd worden. “Het kan eigenlijk niet misgaan”, verzekert hij. “Het begint allemaal al achter de ontwerptafel. Voor we starten met de bouw, gaan we met de engineer om de tafel. De tekenaar ontvangt van ons de bouwtekening. Wanneer deze tekening is omgezet in een 3D-ontwerp kijken we samen naar de knelpunten. De volgende stap is het definitieve ontwerp. Ik heb de tekenaar gevraagd om alle gecodeerde onderdelen te verwerken in een ontwerpset. Hierin staat de exacte legvolgorde vermeld. Het leveren van een legplan bleek een standaardprocedure van UNILIN Insulation. De code op de dakelementen correspondeert met de codes in het legplan. Zo weten de mensen op de bouw precies welke onderdelen waar moeten liggen. Het is soms net of je met een handleiding een kast in elkaar zet.”

Faalkosten voorkomen

Om het gehele bouwproces soepel te laten verlopen, maakt UNILIN Insulation een 3D-ontwerp van de bouwtekening. Dave Maas is als project support engineer verantwoordelijk voor het maken van de tekeningen van dit project. Volgens Maas is het lonend om voor aanvang van de bouw met de klant naar het 3D-ontwerp te kijken. “Via de software kun je alles visualiseren. Klanten krijgen dan een goed beeld. Je gaat met een aannemer zitten en binnen twee uur spreek je alle probleemgebieden door. Normaal kost het ons twee weken. Snel en effectief dus.” Tijdens het opzetten van het 3D-model worden alle belangrijke onderdelen gecheckt en komen eventuele knelpunten aan het licht. Deze punten worden tijdens de afspraak met de opdrachtgever behandeld en opgelost, hierdoor is snel schakelen mogelijk. Maas verduidelijkt: “Zo zag ik bij dit project dat de dakconstructie niet overeen kwam met het ontwerp van de architect. Als we dit plan doorgevoerd hadden, zouden we met een gat van 11 centimeter blijven zitten. Daar zit niemand op de wachten. Het is voor mij van belang dat de onderconstructie ieder dakelement ondersteunt. Bij deze woning bleek de gootregel te licht. In samenspraak met de aannemer en constructeur hebben we het gootdetail gewijzigd. Anders loop je het risico dat de onderconstructie niet voldoet en gaat doorhangen.”

Snel, strak en luchtdicht

Al snel is de rechterzijde van het dak bedekt met de UNIFIT-platen.  Op het moment dat de bouwvakkers de dakelementen loskoppelen van de takel is het slechts een kwestie van zorgvuldig aanbrengen. Bij de dakelementen is rekening gehouden met de strengere normen voor passief bouwen. Aan de langzijde van de dakplaten zit een sponning. Door hier een luchtdichte veer tussen te plaatsen, ontstaat er een optimale luchtdichting. Trots kijkt Scheijven hoe de platen in elkaar geschoven worden.“Dit is geen doorsnee project. De moeilijkheid bij deze villa zit hem in de schuine vlakken van de kap. De kilkeper is een kritisch punt.  Dit is de inwendige hoek tussen twee dakschilden. Een kwetsbaar onderdeel dat om een goede aansluiting vraagt. Met dit UNIFIT-systeem kun je bijzonder snel werken. Het plaatsen van deze kap kost ons ongeveer anderhalve dag. Voorheen waren we hier veel meer tijd mee kwijt. De dakplaten zijn zelfs in de goede volgorde afgeleverd. Des te sneller kunnen we de rietbedekking aanbrengen. UNILIN Insulation heeft vanaf het begin met ons meegedacht. Door snel de juiste materialen te leveren, kunnen wij deze mooie villa op tijd afronden.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met UNILIN Insulation.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.