#Duurzaam Bouwen

De Cyro Spouwstoel zorgt voor nette aansluiting isolatie en fundering

De Cyro Spouwstoel is een eenvoudige en doeltreffende oplossing die de steeds zwaarder wordende spouwisolatie kan ondersteunen. Doorhangende isolatiedekens bij de aansluiting van de fundering behoren hiermee tot de verleden tijd.

Sinds jaar en dag wordt er voorgeschreven dat de spouwmuurisolatie niet op, maar boven de fundering moet eindigen. Maar door de steeds dikker wordende isolatie blijkt dit detail in de praktijk steeds lastiger uitvoerbaar. De isolatiedekens zijn vaak te zwaar en zakken door, waardoor ze uiteindelijk alsnog op de fundering komen te liggen met alle gevolgen van dien. Dit tot grote ergernis van Fred Zuidgeest die met zijn eigen bouwbedrijf al jaren met lede ogen heeft moeten toezien hoe van dit detail vaak een rommeltje wordt gemaakt.

Baksteen onder de isolatie

“Toen we begonnen met isoleren in de jaren 70 was het een centimeter dik. Dat werd drie, vier en vijf centimeter en inmiddels zestien tot soms wel achttien centimeter isolatie. Die dikke elementen hebben een aardig gewicht en daardoor de neiging om uit te zakken. In de praktijk zie je vaak dat metselaars daar dan even snel een baksteen onder schuiven ter ondersteuning”, vertelt Zuidgeest tijdens de BouwBeurs. “Vervolgens wordt snel de muur dichtgemetseld en dan ziet niemand het meer. Ik stoor me daar al tien jaar aan.”

Niet alleen ziet de aansluiting er zo niet uit, ook kan het volgens Zuidgeest vervelende bouwfysische gevolgen hebben. “We hebben geleerd om de isolatie vrij te houden van de fundering, om te voorkomen dat er vocht vanuit de spouw in het isolatiemateriaal omhoog kan trekken. Die isolatie van nu is zo dik en zwaar, dat het uiteindelijk na een bepaalde periode uitzakt en alsnog op de fundering komt te liggen, ook al ligt er hier en daar een steen onder ter ondersteuning. Als gevolg daarvan kan alsnog vocht in de isolatiedeken trekken en ontstaan er ook nog eens kieren in de isolatieschil. Dat is zó zonde. We gebruiken heel veel dure materialen om woningen zo duurzaam en isolerend mogelijk te maken en dan proberen we deze aansluiting op te lossen met een simpel baksteentje.”

Spouwstoel

Daarom ontwikkelde Zuidgeest de Cyro Spouwstoel, een piepschuim element van 1 meter lang en 25 centimeter hoog met daartegen aan een waterkerende folie bevestigd. Met de Spouwstoel zegt Zuidgeest een product te hebben, waarmee eenvoudig de zware isolatie op goed op zijn plek gehouden kan worden. “Het is een heel handzaam product. Het element is licht en daardoor simpel neer te zetten. De waterkerende folie is al op het element aangebracht en aan de bovenzijde zit een plakstrip waarmee je de folie tegen de muur aan kunt plakken. Meer hoef je niet te doen.”

Voor het eerst op de BouwBeurs

Zuidgeest kreeg 10 jaar geleden voor het eerste het idee voor de Cyro Spouwstoel en is drie jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van het product. Vorig jaar heeft hij patent aangevraagd en nu staat hij voor het eerst met het product op de BouwBeurs. De Cyro-stand is te vinden in hal 9, stand nummer 09.D074.

Bekijk hieronder een video van het product:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.