#Duurzaam Bouwen

De Vries Trappen doet tropisch hardhout in de ban

De Vries Trappen stopt met het gebruik van tropisch hardhout in haar trappen. Daarmee wil de trappenproducent een bijdrage leveren aan het tegen gaan van klimaatverandering en ontbossing.

“Eén van de eerste dingen die mij opvielen toen ik bij De Vries Trappen kwam werken”, zegt algemeen directeur Marcel Beuzenberg, “was dat er voor witte trappen gebruik werd gemaakt van mahonie. Vanwege de strakke afwerking en omdat dit nu eenmaal gebruikelijk was in de trappenbranche. Zonde, vond ik het.” Inmiddels is De Vries Trappen al jaren gestopt met het gebruik van tropisch hardhout voor witte trappen. En wordt tropisch hardhout nu voortaan helemaal geweerd.

Krimp tropisch regenwoud

Naar schatting 30 tot 70% van alle houtkap in tropisch regenwoud is illegaal. “Fout hout noemen wij dit. In deze landen zijn er door corruptie geen adequate controles en is de herkomst van het hout nooit met 100% zekerheid vast te stellen. Als we om deze houtsoorten blijven vragen, blijven we de illegale houtkap en alle negatieve gevolgen hiervan stimuleren.”

Vervuiling door transport

Naast de ontbossing is er voor De Vries Trappen nog een belangrijk argument om te stoppen met het gebruik van tropisch hardhout. Tropisch hardhout groeit niet naast de deur en komt voornamelijk uit de Amazone, het Congobekken en Indonesië. Deze houtsoorten worden veelal per supertanker vervoerd naar Nederland. Dit transport zorgt weer voor veel vervuiling. Het bedrijf kiest daarom liever voor hout wat dichterbij huis groeit.

Alternatieven

Als alternatief heeft De Vries ‘Next Step’ ontwikkeld. Een slijtvaste en onderhoudsarme traptrede, opgebouwd uit een vurenhouten kern met een HPL toplaag. Zowel de kern als de toplaag zijn voorzien van het FSC keurmerk en komen uit goed beheerde bossen in Europa. Met Next Step is het niet meer nodig om de treden te schilderen of de trap te bekleden. Dit is weer minder belastend voor het milieu.

Voor luxe witte trappen wordt voornamelijk beuken uit FSC bossen in Europa gebruikt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.