#Duurzaam Bouwen

‘Dimensionering warmtepomp luistert nauw’

Bij het toepassen van warmtepomptechniek luistert de dimensionering van de warmtepomp ten opzichte van het afgiftesysteem en het warmteverlies heel nauw.

Dit, en meer, zegt hoofd innovatie en kennismanagement Patrick Jansen van Technisch Handelsbureau Rensa in het komend webinar Warmtepompen, logische keuze voor energiezuinige woning. Het komt nog vaak voor dat de techniek niet onder de juiste omstandigheden wordt toegepast, waardoor comfort en energiebesparingsdoelstellingen niet gehaald worden. De groothandel engineert veel projecten voor installateurs, die steeds vaker kennis maken met de duurzame technieken.

Speelruimte

Waar een traditionele gasinstallatie, waarbij tapwater vaak leidend is voor keuze voor het vermogen, vaak standaard overgedimensioneerd is voor de verwarmingstaak, is de speelruimte binnen warmtepomptechniek doorgaans krapper. Dit terwijl warmtepompen werken met lagere temperaturen. Dat moeten ontwerpers en installateurs goed in de oren knopen. “Om te voorkomen dat een warmtepomp te vaak in- en uitschakelt moet er voldoende volume in het cv systeem aanwezig zijn . Daarom kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een buffervat te plaatsen.” Ook adviseert Jansen om niet te beknibbelen op het afgiftevermogen in een woning, zeker in renovatie.

BENG en EPC

Jansen is één van de drie sprekers tijdens het webinar over Warmtepompen, dat op 5 november van 12.30 tot 13.30 uur wordt gehouden. Aanmelden voor dit gratis uurtje kennisdeling kan hier. Andere spreker tijdens dit uur is André Kruithof, adviseur energie en duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Hij legt uit wat de BENG-methodiek (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) gaat veranderen voor de verduurzaming van de nieuwbouw en renovatie ten opzicht van de huidige EPC-voorschriften. Leo Janssen, technisch adviseur van Vaillant houdt een presentatie over verschillende typen warmtepompen, hybride technieken en de kansen en voorwaarden voor de installatiemarkt.

Kijken?

Het webinar is na aanmelding gratis te bekijken op 5 november van 12.30 tot 13.30 uur. Kijkers kunnen live hun vragen stellen aan een team van moderatoren, en aan de sprekers in de studio. Inschrijven kan hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.