#Duurzaam Bouwen / Partnercontent

Drie tips om duurzamer te bouwen

Waar je ook kijkt: duurzaamheid is voor veel mensen een steeds belangrijker onderwerp. We zijn ons steeds vaker bewust van de impact die producten en handelingen hebben op het milieu. Dit zie je ook terug als relevant thema in de bouw. Maar hoe zorg je ervoor dat een bouwplaats milieuvriendelijk(er) is? In dit artikel lees je 3 tips die je hierbij kunnen helpen!

1. Bouw circulair

Dit zie je momenteel al veel terug bij nieuwbouwprojecten: circulair bouwen. Hierbij staat het hergebruiken van grondstoffen centraal. Want het winnen van nieuwe grondstoffen zorgt voor veel vervuiling van het milieu. Er wordt circulair gebouwd, zodra er zo min mogelijk nieuwe grondstoffen worden ingezet en er ook zo min mogelijk sprake is van vervuiling. Dit gaat verder dan alleen dan activiteiten op de bouwplaats zelf. Het begint bijvoorbeeld al bij het ontwerp!

Het materialenpaspoort is bij circulair bouwen essentieel. Op die manier wordt inzichtelijk gemaakt welk materiaal er gebruikt is en hoe het verwerkt is. Mocht het gebouw ooit gesloopt worden, dan kan makkelijk worden gezien welke materiaal nog opnieuw ingezet kunnen worden.

Maar ook duurzame materialen spelen hierbij een rol. Als materiaal een aantal keer is hergebruikt, dan moet het milieuvriendelijk afgebroken worden. Kies bijvoorbeeld voor schapenwol als het gaat om isolatie. Maar ook materiaal als kurk en hennep is duurzaam. Verder kun je bijvoorbeeld composiet van TSE gebruiken voor het aanleggen van een sterk en vormvast leidingsysteem.

2. Kies voor groene bouwhekken

De stalen bouwhekken zie je steeds vaker vervangen worden door groene bouwhekken. Er worden dan houten panelen om het bouwterrein geplaatst. Er zitten meerdere voordelen aan groene bouwhekken. De eerste is natuurlijk de uitstraling. Het ziet er vaak een stuk gezelliger uit, doordat je plantenbakken kunt bevestigen aan de panelen.

Maar het is ook milieuvriendelijker dan stalen bouwhekken. Deze houten panelen worden namelijk gemaakt van PEFC-gecertificeerd Douglas hout. Door het ontwerp van deze panelen is het repareren bij schade eenvoudiger, is het verwijderen van graffiti makkelijker en is het recyclen ook mogelijk, want de hekken worden niet weggegooid. De houten panelen worden vaak eerst opgeknapt en kunnen later weer opnieuw ingezet worden voor een nieuwe bouwplaats.  

3. Emissievrije bouwplaats

Waar elektrisch rijden in een privé auto steeds normaler is, zie je het elektrificeren van voertuigen voor de bouw ook steeds vaker. Je kunt hierbij denken aan het rijden van en naar de bouwplaats, maar ook als het gaat om het aansturen van materiaal. Zo heeft VolkerWessels tegenwoordig een elektrische rupshijskraan en werkt Kijlstra met een volledig elektrische betonmixer. Op die manier voorkom je veel CO2-uitstoot en verminder je stikstofuitstoot.

Dit artikel is partnercontent van TSE.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.