#Duurzaam Bouwen

Driekwart duurzame bedrijven heeft materialentekort

Driekwart van de bedrijven in de duurzame energie kampt met materiaaltekorten. Dat melden de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en ABN Amro in een nieuw rapport.

Half jaar levertijd

De vraag naar zonnepanelen, isolatie en warmtepompen stijgt zo sterk dat bedrijven de aanvragen niet meer kunnen bijbenen. Ook zijn de levertijden toegenomen bij maar liefst 85% van de bedrijven. Bij een kwart van de bedrijven is de levertijd zelfs opgelopen naar meer dan een half jaar. Daarnaast zorgt ook het tekort aan vakmensen voor problemen. Bij één op de drie bedrijven staan vacatures meer dan een half jaar open.

Zorgwekkend

Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE: “Steeds meer burgers en bedrijven willen verduurzamen, maar ons onderzoek laat zien dat de benodigde materialen hiervoor schaarser worden. Als gevolg van de hoge energieprijzen en de klimaatverandering is de transitie naar een duurzame economie cruciaal. Het is daarom zorgwekkend dat het veel bedrijven aan zowel de mensen als de middelen ontbreekt om aan de groeiende vraag naar materialen te voldoen.” Albert Jan Swart, econoom bij de ABN Amro, geeft aan dat er in andere sectoren de wachttijden weer korter worden, maar dat dit voor duurzame producten voorlopig niet de verwachting is.

Hergebruik

Ondertussen gaan bedrijven op zoek naar alternatieven, bijvoorbeeld door grondstoffen te hergebruiken. Bijna de helft benadrukt het belang van een eenduidig Europees beleid, zodat er een gelijkwaardig speelveld ontstaat. Ook kan een betere samenwerking tussen bedrijven effectief zijn om te voorkomen dat zij materialen ‘hamsteren’.

Het rapport van de NVDE en ABN AMRO is hier te downloaden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.