#Duurzaam Bouwen

Duurzaam interieur met nieuwe tool

De Dutch Green Building Council, het NIBE en Ex Interiors hebben een onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur ontwikkeld. INSIDE/INSIDE is het antwoord op de behoefte om duurzaamheid in interieur inzichtelijk te maken. Het moet bovendien duurzaam interieur in de gebouwde omgeving stimuleren.

Gebruikers van INSIDE/INSIDE, zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten, kunnen op het nieuwe platform producten selecteren en betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken. Hij selecteert daartoe de aantallen of vierkante meters producten en materialen, en voegt dit toe aan de projectberekening. Vervolgens kan er worden ‘afgerekend’ op milieu-impact. In een enkel overzicht is te zien welke impact het interieur heeft en door welke onderdelen dit wordt beïnvloedt.

Voordelen

Gebruikers besparen hiermee tijd en geld, omdat het verzamelen van informatie een stuk eenvoudiger wordt. Daarnaast hebben zij toegang tot betrouwbare informatie die onafhankelijk is getoetst. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen. Daarmee is INSIDE/INSIDE het centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Initiatiefnemers

De Dutch Green Building Council (DGBC) waarborgt de objectiviteit van INSIDE/INSIDE als onafhankelijke host van het platform en beschikt over de kennis voor het objectief meetbaar maken van duurzaamheid. Daarnaast is DGBC verantwoordelijk voor het duurzaamheidskeurmerk BREAAM in Nederland. Het NIBE heeft inhoudelijke kennis voor het berekenen van milieu-impact, circulariteit en gezondheid van materialen. Ex Interiors is als interieurarchitect pionier op het gebied van duurzame interieurprojecten.

Forbo Flooring

Forbo Flooring is sinds begin deze maand launching partner van INSIDE/INSIDE. Het bedrijf heeft vijf producten ingeschreven op het platform, te weten: CO2-neutraal Marmoleum 2.5, Sphera (homogeen vinyl), Allura luxe vinyl 0.55, Tessera Cloudscape tapijttegels en Coral Welcome schoonloopmatten. Voor Forbo is duurzaamheid al jaren een belangrijk thema. Het bedrijf koopt alleen nog groene energie in en recyclet haar reststromen die weer grondstoffen vormen voor andere producten. Ook neemt Forbo snijafval terug dat wordt verwerkt in nieuwe vloeren en is de vloerproducent druk bezig om een oplossing te bedenken voor gebruikte vloeren. Forbo’s linoleum wordt inmiddels CO2-neutraal geproduceerd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.