#Duurzaam Bouwen

Duurzaam investeren wordt aantrekkelijker

Zeven circulaire woningen in aanbouw in Enschede (Foto: Paul Diersen)

Het wordt voor ondernemers aantrekkelijker om duurzaam te investeren. De overheid stimuleert dat door de MIA- en Vamilregelingen te verruimen.

Meer geld beschikbaar

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen) worden beiden verruimd om ondernemers meer belastingvoordeel te geven bij duurzame investeringen. Met de MIA-regeling kunnen ondernemers tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Met de Vamil kan een ondernemer tot 75% van een investering afschrijven op elk gewenst tijdstip. Zo wordt bijvoorbeeld een investering in productieapparatuur die minder of geen CO2 uitstoot interessanter.

Bestelauto’s

De belastingvoordelen voor personenauto’s zijn vanaf 2022 verdwenen. Bestelauto’s blijven voorlopig wel op de Milieulijst staan. Ook personenauto’s met zonnepanelen, vrachtwagens op waterstof-dieselmengsel en speed-pedelecs staan op de lijst.

Investeren in circulaire bouw

Investeren in circulaire gebouwen wordt interessanter. Zo is het in 2022 mogelijk om te kiezen voor een gebouw dat voor ten minste 50% (op volumebasis) uit hernieuwbare grondstoffen bestaat. De berekening van de reductie milieudruk is vervallen en de eisen aan een materialenpaspoort zijn gewijzigd. Ook is een aantal nieuwe bedrijfsmiddelen opgenomen voor duurzame bouwmaterialen. Voorbeelden hiervan zijn betontegels van gerecycled materiaal, refurbished plafondplaten en een circulaire staalconstructie met terugnamegarantie.

Meer informatie over de regelingen en wijzigingen ten opzichte van 2021 leest u hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.