#Duurzaam Bouwen

Eerste bewoner 3D-betongeprint huis krijgt sleutel

Foto: Bart van Overbeeke

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton krijgt de sleutel. Het Eindhovense huis, het eerste van vijf van ‘Project Milestone’, voldoet volledig aan alle strikte Nederlandse bouwvereisten. Alle bewoners hebben hun eigen woning kunnen vormgeven. Project Milestone is een gezamenlijk bouw- en innovatieproject van Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, gemeente Eindhoven en Witteveen+Bos.

Het huis

Het huis is een vrijstaande gelijkvloerse woning met 94 vierkante meter netto vloeroppervlak. Het heeft een royale woonkamer en twee slaapkamers, in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een grote zwerfkei. Dat past goed bij de natuurlijke locatie, en het demonstreert de vormvrijheid die 3D-betonprinten biedt. Dankzij een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning zeer energiezuinig en comfortabel. Het heeft een energieprestatiecoëfficiënt van 0.25.

Vormvrijheid

De partners hebben de lat bewust hoog gelegd met het ontwerp van het huis, in de vorm van een onregelmatige zwerfkei. Er is de afgelopen jaren de nodige ontwikkeld om betonprinten in allerlei vormen mogelijk te maken. Vooral het printen van de overhellende wanden was een uitdaging. Met de opgedane kennis is de deur geopend naar een heel ander soort constructies dan de gebruikelijke rechthoekige huizen.

Snel en duurzaam

Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen. Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton voor nodig is. De ambitie is om met 3D-betonprinten te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.

Volgende woningen

De vijf huizen worden na elkaar gebouwd, zodat bij elke nieuwe bouwronde geleerd kan worden van de vorige. Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen. Deze krijgen meerdere verdiepingen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden.

De bouwmethode

Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven. De elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering geplaatst. Daarna is het huis voorzien van dak en kozijnen en verder afgewerkt.

De partijen en de samenwerking

Bij het project werken overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven veel samen. De gemeente was mede-initiatiefnemer, aanjager van innovatie en faciliteerde het project, de TU/e deed onderzoek en ontwikkelde modellen om het 3D-betonprinten mogelijk te maken, Saint-Gobain Weber Beamix ontwikkelde de speciale soorten betonmortel die nodig zijn voor 3D-printwerk, en ontwikkelde samen met de TU/e de printtechniek. Witteveen+Bos werkte aan de bouwtechnische en constructieve aspecten. Bouwbedrijf Van Wijnen leidde het project en bouwde het huis. De woning is nu eigendom van Vesteda, dat de woning verhuurt aan particulieren.

Live online te volgen

De sleuteloverhandiging is op vrijdag 30 april van 9:30 tot 11:00 uur live te volgen. Voorafgaand aan de overhandiging is er een gesprek met de zes projectpartners en gelegenheid om vragen te stellen.

Hieronder is in twee video’s te zien hoe de woningen er van buiten en van binnen uitzien.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.