#Duurzaam Bouwen

Eerste elektrische rupshijskraan voor VolkerWessels

Vlnr: Dick van de Laar, Joost Bömer en Rob van den Boogaard. Foto: Linders fotografie

Het is – voor zover bekend – ’s werelds eerste elektrische, volledig op accu’s en emissieloze rupshijskraan. En VolkerWessels Materieel & Logistiek heeft ‘em. Vanaf het vierde kwartaal van 2021 inzetbaar. Ontwikkeld door PVE kan de kraan een volle werkdag functioneren zonder aan de groene stekker te moeten.

VolkerWessels werkt flink aan haar duurzaamheidsambitie: 100 procent circulair. Naast de rupshijskraan hebben diverse dochterondernemingen al geïnvesteerd in volledig elektrische wegenbouwmachines, zoals asfaltspreidmachines en walsen. Het streven is om in 2026 een volledig CO₂-neutraal materieelpark te hebben.

Grote stap

Dick van de Laar, directeur bij VolkerWessels Materieel & Logistiek: “Met deze investering in 100 procent elektrisch hijsen zet VolkerWessels samen met haar partners een grote stap in het realiseren van zowel onze duurzame ambities als die van onze opdrachtgevers.” De elektrische kraan wordt landelijk ingezet op diverse werken.

100 procent elektrisch

Mede door de vraag van VolkerWessels om de traditionele dieselaangedreven rupshijskraan emissieloos te krijgen, ontwikkelde PVE Cranes een range van volledig elektrisch aangedreven rupshijskranen. Van 85 ton, 100 ton, 135 ton en een 160 ton. VolkerWessels heeft gekozen voor het model PV E Crane model EC160, een 160 ton rupshijskraan met 42 meter hoofdgiek en 43 meter beweegbare jib. De batterijen van de rupshijskraan moeten met groene stroom worden opgeladen voor optimale verduurzaming.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.