#Duurzaam Bouwen

Eerste NOM-label voor bouwbedrijf

Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling heeft als eerste bouwonderneming in Nederland het zogenoemde Nul-op-de-meter (NOM) label. Het eerste nieuwbouwproject gaat volgende maand van start in Boekel: 19 sociale huurwoningen De Donk in opdracht van woningcorporatie PeelrandWonen.

Het NOM-label werd uitgereikt door de Stichting Excellent Conceptueel Bouwen op de beurs Building Holland in de Amsterdamse RAI. Tegelijkertijd ontving Van Wanrooij het predicaat ‘Excellent Concept’ voor haar flexibele woningconcept ‘Optio’. Dit concept biedt door toepassing van modelplattegronden een snel ontwikkelingsproces met veel keuzemogelijkheden voor individuele huurders/kopers.

Alleen bouwers met het predicaat Excellent kunnen ook het NOM-label ontvangen, omdat zij door hun gestandaardiseerde werkwijze de zekerheid kunnen bieden dat de woningen werkelijk geen energiekosten opleveren. Op grond daarvan kan de verhuurder bij de huurders een maandelijkse energieprestatievergoeding (EPV) in rekening brengen, waarmee de extra investeringen in isolatie en het opwekken van energie worden betaald.

All-electric

De nieuwe woningen in Boekel zijn all-electric. Elektriciteit wordt opgewekt met volledig geïntegreerde PV-panelen op de daken aan de zuidkant. Elke woning wordt voorzien van een individuele elektrische warmtepomp met bodemwisselaar en boiler, die voor verwarming en warm stromend water zorgen. Zowel op de begane grond als op de verdiepingen beschikken de woningen over een lage temperatuur vloerverwarming. De douches werken op basis van warmteterugwinning en de woningen worden voorzien van balansventilatie. Tot slot is er een optimale isolatie van vloeren, gevels en daken en wordt driedubbele beglazing toegepast.

De woningen in Boekel worden zeer snel gebouwd, volgens de werkwijze ‘Optimaal Bouwen’ van Van Wanrooij: een bouwtijd van maximaal 100 werkdagen (circa een half jaar) is voorzien.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.