#Bouwplaats #Duurzaam Bouwen

Eerste paal voor tweedehands gebouw

Beeld: BouwLab

Een gebouw uit Almere krijgt in Haarlem een nieuwe bestemming als ‘Circulair BouwLab’. Op 1 november jl ging de eerste paal de grond in.

Digital twin

De bouw van het Circulair BouwLab is onderdeel van de ambities van Haarlem om meer ervaring op te doen met circulair en duurzaam bouwen. Dit wordt meteen in de praktijk gebracht door een gebouw uit Almere te redden van de sloop en in Haarlem weer op te bouwen. Het gebouw wordt doorontwikkeld met innovatieve, duurzame en biobased materialen. Ook komt er een ‘digital twin’. Dit is een digitale kopie van het pand waarin alle gebruikte materialen precies zijn vastgelegd. Niet alleen handig voor onderhoud aan het pand, maar ook voor het op termijn weer hergebruiken van onderdelen.

Experimenteren

Het lab wordt op het terrein van 3D Makers Zone opgebouwd. In de nieuwe bouwhub kan de hele bouwketen straks experimenteren met circulaire en duurzame toepassingen in combinatie met technologische innovatie. Wethouder Robbert Berkhout: “We willen in de Waarderpolder een plek creëren waar bedrijven uit de regio innovatieve oplossingen bedenken en zo bijdragen aan een duurzame economische groei en werkgelegenheid. De ontwikkeling van Circulair BouwLab is een mooie eerste stap.” De ervaring met dit praktijkvoorbeeld kan andere opdrachtgevers overtuigen om ook stappen te zetten naar duurzaam en slim bouwen en het hergebruiken van materialen.

Innovatieve oplossingen

Er worden zoveel mogelijk circulaire, duurzame en innovatieve oplossingen toegepast om te testen en te meten. Zo wordt bijvoorbeeld het dak voorzien van verschillende soorten dakbedekkingen (natuurlijk, traditioneel, gerecycled en zonnepanelen) en worden zij- en achtergevel voorzien van modulaire gevelcomponenten. Eén van de zijgevels wordt uitgerust met een parametrisch ontworpen en gerobotiseerd gemetselde muur. De voorlopige planning is dat het pand in het voorjaar van 2022 wind- en waterdicht is.

Partners Circulair BouwLab

Circulaire BouwLab Experience wordt mogelijk gemaakt door Smart Industry Fieldlab BouwLab R&Do samen met Groothuis Bouwgroep, RGS, BeterBusiness, Dura Vermeer Civiel, advies- en ingenieursbureau WSP, Voorbij Prefab, Patina, Stack3D Robotic Building, Vianen, Rabobank en gemeente Haarlem. Bouwlab R&Do is een initiatief van 3D Makers Zone, Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en Hogeschool Inholland.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.