#Duurzaam Bouwen

Eerste STIP-certificaat duurzaam hout voor WEBO

Het eerste STIP-certificaat – een nieuw bedrijfskeurmerk voor 100% verantwoord en duurzaam hout – is op woensdag 1 november uitgereikt aan timmerfabrikant WEBO uit Rijssen. Directeur Willem Haase ontving het certificaat uit handen van Oscar van Doorn, directeur van certificatie-instelling SKH.

Haase: “WEBO heeft al jaren FSC en PEFC als bedrijfsbeleid en wij vinden dat hout het allermooiste materiaal is. Met het STIP-certificaat stralen we uit dat 100% verantwoord hout voor ons de standaard is.”

Duurzaam hout mengen

STIP is een nieuw bedrijfskeurmerk, dat afnemers de zekerheid geeft dat de houtverwerkers waarmee zij zaken doen uitsluitend hout uit verantwoord/duurzaam beheerde bossen in- en verkopen. Het  keurmerk wordt steeds herhaald objectief getoetst door onafhankelijke deskundigen. Houtverwerkers die STIP-gecertificeerd zijn kunnen partijen verantwoord en duurzaam hout, bijvoorbeeld FSC en PEFC, ook gemengd toepassen en vervolgens leveren onder het STIP-keurmerk.

Zowel de houtverwerker als de afnemer besparen met STIP daarnaast veel administratieve en logistieke inspanningen – terwijl zij toch helemaal ‘op zeker’ gaan. De STIP-certificatieregeling is goedgekeurd door de Nederlandse overheid (TPAC).

Barrières gebruik duurzaam hout weggenomen

Oscar van Doorn: “De STIP-regeling sluit precies aan bij de wensen van de industrie in de Green Deal en het nieuwe Houtconvenant. De administratieve en logistieke barrières die het gebruik van duurzaam hout belemmeren worden weggenomen. Evenals onduidelijkheid over het mengen van houtsoorten met verschillende COC-certificaten.”

“Een STIP-gecertificeerd houtbedrijf koopt aantoonbaar uitsluitend hout in dat uit verantwoord beheerde bossen komt. En voor de verkoop geldt dan dus hetzelfde. De opdrachtgever/afnemer hoeft geen papierwinkel meer bij te houden: het STIP-certificaat garandeert 100% hout uit verantwoord beheerde bossen.”

Video

https://www.youtube.com/watch?v=1sRkOqDNH6M

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.